Düsseldorf

Staking op Duitse luchthavens treft reizigers Düsseldorf

Print
Staking op Duitse luchthavens treft reizigers Düsseldorf

Afbeelding: DPA

Een staking, donderdag, van veiligheidspersoneel op verscheidene Duitse luchthavens stuurt de reisplannen van ongeveer 110.000 mensen in de war.

Het vliegveld van Düsseldorf, populair bij veel Limburgers, lijkt het zwaarst getroffen. Volgens het vliegveld zijn bijna 59.000 passagiers gedupeerd. Talrijke vluchten zijn geannuleerd.

Ook reizigers op de vliegvelden Keulen/Bonn en Stuttgart worden geraakt.

Langer dan normaal

Als vluchten wel doorgaan, kunnen de controles fors langer duren dan normaal. Daardoor kan er forse vertraging ontstaan. Vliegmaatschappij Eurowings riep reizigers woensdag op om de officiële mededelingen in de gaten te houden en donderdag zo vroeg mogelijk op het vliegveld te verschijnen, als hun vlucht doorgaat.

Omdat ook personeel staakt dat zich bezighoudt met de controles van luchtvracht, kan ook het goederenvervoer hinder ondervinden.

Hoger uurloon

Vakbond Ver.di zegt dat de stakingen beginnen in de nacht van woensdag op donderdag, tussen middernacht en 03.00 uur. Ze duren de hele dag. Inzet is de eis van de bond voor onder meer een hoger uurloon voor de 23.000 Duitse luchthavenbeveiligers.

De overkoepelende organisatie van Duitse vliegvelden ADV is onthutst over de acties.

Imagoschade

De stakingen van een volle dag zijn „overtrokken, meedogenloos en onverantwoordelijk”, aldus de ADV. Ze veroorzaken niet alleen grote schade voor de luchthavens, die in het loonconflict geen partij zijn, maar ook voor „het imago van Duitsland”.

Of er meer acties komen, laat de vakbond in het midden. Duidelijk is alleen dat Ver.di en de werkgevers op 23 januari weer gaan praten.