Rechter verbiedt staking bij VDL Nedcar

Print
Rechter verbiedt staking bij VDL Nedcar

Afbeelding: ANP

Medewerkers van VDL Nedcar mogen donderdag en vrijdag niet staken. Dat heeft de rechtbank in Maastricht woensdag besloten in een kort geding dat VDL Nedcar had aangespannen tegen de vakbonden FNV, CNV, De Unie en VHP2.

VDL Nedcar vocht de door de bonden uitgeroepen landelijke 48-uursstaking in de sector grootmetaal aan, omdat die de continuïteit van de autofabriek op termijn in gevaar zou kunnen brengen. Tijdens de zitting werd nog geprobeerd om tot een compromis te komen, maar dat is niet gelukt.

Consequenties
BMW heeft VDL Nedcar eerder al schriftelijk laten weten dat nieuw productieverlies, wat wordt gezien als het niet nakomen van afspraken, consequenties zal hebben voor vervolgopdrachten. VDL Nedcar ziet hierin een directe bedreiging voor de werkgelegenheid op termijn.

De bonden voerden aan dat er geen beweging in de cao-onderhandelingen zit en dat stakingen onvermijdelijk zijn.

Niet van de baan
FNV stelt het oneens te zijn met de uitspraak van de rechter, maar wel af te zien van de staking althans wat betreft VDL Nedcar. "VDL Nedcar lijkt nu zijn zin te krijgen, maar hiermee is de onvrede en onrust zeker niet van de baan", aldus de advocaat van de bonden.

VDL Nedcar reageerde opgetogen, maar hoopt dat er weer snel schot komt in de onderhandelingen tussen werknemers en werkgevers. Onderhandelaars liggen al sinds april vorig jaar met elkaar in de clinch over een nieuwe cao voor zo’n 150.000 metaalwerkers in Nederland.