UITBREIDING

500 miljoen voor High Tech Campus Eindhoven

Print
500 miljoen voor High Tech Campus Eindhoven

De ‘slimste kilometer’ van Nederland krijgt een nieuw jasje. Afbeelding: RUUD VERHALLE

High Tech Campus gaat uitbreiden. De komende zeven jaar wordt de nog beschikbare 90.000 vierkante meter op het Eindhovense terrein volgebouwd. Rasondernemer Marcel Boekhoorn, die vorig jaar HEMA overnam, heeft voor deze uitbreiding een herfinanciering van 500 miljoen euro van de banken gekregen.

Met de uitbreiding wil de High Tech Campus ruimte scheppen voor zowel startende als bestaande hightechbedrijven, licht directeur Jan-Willem Neggers toe. „De gebouwen op het huidige campusterrein van 350.000 vierkante meter zijn vrijwel volledig bezet. Daarom investeren we in renovatie van bestaande gebouwen en in nieuwbouw.”

Mix

„We richten ons op een mix van starters en grotere bedrijven met activiteiten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling in de hightech” vertelt de directeur. „De grotere hebben budgetten voor onderzoek en ontwikkeling, starters kunnen op hun beurt voor dynamiek in het gebied en voor snelle innovaties zorgen.”

Verkoop

De herfinanciering door de banken ABN Amro, Berlin Hyp en Helaba volgt op een periode van hardnekkige geruchten over een mogelijke verkoop van de High Tech Campus door Boekhoorn. „Er zijn geen plannen”, laat zijn vertegenwoordiger Neggers desgevraagd weten. „We zijn nog lang niet klaar. Het is te vroeg om te praten over verkoop. Dit bewijst wel dat we ons voor de lange termijn committeren.”

Boekhoorn, die het terrein in 2012 overnam van Philips, zou bij verkoop een klapper maken. Volgens marktdeskundigen zou de waarde van de voor 425 miljoen aangekochte campus inmiddels zijn opgeschroefd tot zo’n 800 miljoen euro. De Gelderse zakenman is onder andere bekend van de panda’s in dierenpark Rhenen en rijk geworden met telecombedrijf Telfort.