Code rood Alpen, extreem groot lawinegevaar

Print
Code rood Alpen, extreem groot lawinegevaar

Afbeelding: AFP

In de regio Salzburg is het lawinerisico woensdag verhoogd naar niveau 5. Dit is het hoogste niveau en komt zelden voor.

Volgens de autoriteiten is er sprake van ,,zeer groot gevaar”. Voor grote delen van de Alpen geldt nog steeds code rood.

Het sneeuwt al sinds dinsdagavond, woensdag volgt nog meer sneeuw. Vooral de nieuwe, lichte sneeuw vormt een probleem: die komt makkelijk in beweging en zorgt al snel voor een lawine.

Ook is op verschillende plekken het sneeuwdek zo dik geworden, dat het kan gaan barsten en glijden, met lawines tot gevolg. ,,Vooral op grotere hoogte en met name boven de boomgrens die op ongeveer 2200 meter ligt, is het lawinegevaar erg groot”, aldus weerman Wilfred Janssen van Weerplaza.

Lees ook: Sneeuwchaos in Alpen: weer meter sneeuw verwacht

Slachtoffers winterweer
De vele sneeuwval heeft in Europa al tot veel problemen geleid. Ten minste dertien mensen zijn omgekomen bij weer-gerelateerde ongelukken, de meesten door lawines. Vluchten werden geannuleerd en mensen sneeuwen in. Dinsdag werden elf toeristen in de bergen ten zuiden van Salzburg uit een volledig ingesneeuwde blokhut bevrijd.