Documentaireserie ‘Typisch…!’ rond Thorn deze maand op tv

Print
Documentaireserie ‘Typisch…!’ rond Thorn deze maand op tv

VVV-stadsgids Annelies Frenken maakt Jan Cees ter Brugge wegwijs door de historische kern van Thorn.

Thorn -

Elke drie weken volgen BNNVARA en de EO ergens in Nederland gewone mensen op hun levenspad. Wie zijn ze en hoe ziet hun leven eruit? Wat zijn de plaatselijke tradities en hoe beleven ze de plek waar ze wonen. Voor de dagelijkse documentaireserie ‘Typisch…!’ die vanaf maandag 21 januari op tv wordt uitgezonden, is het productieteam van het programma neergestreken in een van de parels die onze provincie telt: het witte stadje Thorn.

Voor Jan Cees ter Brugge, van het BNNVARA-team dat research kwam doen voor een nieuwe reeks in de serie ‘Typisch...!’ was de kennismaking met Thorn liefde op het eerste gezicht. „Ik was hier lang geleden wel eens als toerist. Toen ik eind augustus 2018 weer kwam om te onderzoeken of Thorn interessant kon zijn voor de serie wist ik al snel dat de keus op deze locatie zou vallen”, vertelt Jan Cees. „Bij mijn eerste kennismakingsronde ben ik rondgeleid door VVV-stadsgids Annelies Frenken. Zij heeft mij alle hoeken en gaten van het stadje laten zien en is ons team gedurende het hele traject blijven vergezellen. Buiten de geschiedkundige feiten raakte ik juist ook geïnteresseerd in de bijzondere verhalen van de mensen hier.”

Vier maanden lang is Jan-Cees samen met zijn collega’s Marieke van Santen en Milou van der Zwan op zoek gegaan naar die bijzondere (levens-)verhalen, anekdotes en legendes. Bestaat er inderdaad een geheim gangenstelsel onder het stadje? En is het waar dat er in de Abdijkerk een plek is waar niemand wil staan? En… wat komen die hordes Aziatische toeristen hier eigenlijk doen?

Annelies Frenken kijkt met voldoening terug op de maanden waarin zij het team met raad en daad terzijde stond. ”Het was een bijzondere ervaring om met de mensen van BNNVARA op zoek te gaan naar bijzondere verhalen uit het verleden van Thorn maar vooral ook uit het dagelijkse leven anno 2018. Natuurlijk worden de beide harmonieën in beeld gebracht en gaat aandacht uit naar het Thorn dat ooit een vorstendommetje was. Maar daarnaast valt nog zoveel meer te vertellen. Een mooi voorbeeld is het verhaal hoe Adams Muziekcentrale, inmiddels wereldwijd een begrip, ooit klein is begonnen in Thorn. Het werd mij al snel duidelijk dat niet alles wat ik heb aangedragen mee kon worden genomen in de serie. Er gebeurt zoveel en er zijn zoveel bijzondere mensen en verhalen. Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat het eindresultaat een prachtig document is geworden waar de kijkers in heel Nederland van kunnen genieten.”

Voor de opnames is naast de traditionele camera ook gebruik gemaakt van een drone. Die maakte vanuit verschillende windrichtingen prachtige luchtopnames. “We hadden het geluk dat we konden filmen tijdens de druivenpluk en dat we getuige konden zijn van de ontmoeting van Harry Vorselen - eigenaar van wijngoed Thorn - met ons koningspaar in Duitsland. Ook de Brandprocessie die in oktober voor de 290ste keer plaatsvond, was een bijzonder evenement om te registreren. Ik hoop altijd dat de kijker naar aanleiding van onze afleveringen geïnspireerd raakt om de locatie waar we hebben gedraaid met eigen ogen te gaan bekijken. Ik ben er zeker van dat we wat Thorn betreft in deze opzet zijn geslaagd”, besluit researcher Jan Cees ter Brugge tevreden.

‘Typisch Thorn’ wordt vanaf 21 januari gedurende drie achtereenvolgende weken van maandag tot en met donderdag uitgezonden op NPO 2, van 19.20 tot 19.50 uur.