Tbs met dwangverpleging geëist voor brandstichting in Rooyse Wissel

Print
Tbs met dwangverpleging geëist voor brandstichting in Rooyse Wissel

Afbeelding: Archief De Limburger

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

Tegen een 45-jarige man is tbs met dwangverpleging geëist omdat hij in oktober 2017 brand stichtte in tbs-kliniek de Rooyse Wissel. Enkele weken daarvoor had de man een therapeut mishandeld.

De 45-jarige Henk-Jan S. toonde woensdag in de rechtbank weinig berouw voor het mishandelen van de therapeut. „Hij moest mij altijd hebben. Hij stuurde me opnieuw de afzonderingsruimte in en daar was ik het niet mee eens. Toen vloog ik hem aan. Ik heb er weinig spijt van dat ik het gedaan heb.” S., die tijdens de mishandeling schoenen met stalen neuzen droeg, schopte de therapeut een paar keer. Toen het slachtoffer S. in bedwang probeerde te krijgen werd de therapeut ook nog gekrabd.

Brandstichting

S. stak enkele weken later een matras in een afzonderingsruimte in brand. Hij wilde daarmee afdwingen dat hij naar het noorden van het land zou worden overgeplaatst, de streek waar hij vandaan komt. Hij stichtte de brand met een aansteker die hij bij zich droeg en die niet ontdekt was door medewerkers van de kliniek. Personeel van de Rooyse Wissel wist hem tijdig te redden. Gevaar voor andere personen was er volgens de kliniek niet.

Strafmaat

Over de schuldvraag was in de rechtbank dan ook weinig discussie. Wel over de straf. S. en zijn advocaat zien het liefste dat S. in een psychiatrisch ziekenhuis wordt geplaatst in het noorden van het land. „Ik wil geen tbs meer. Dan sla ik helemaal door. Ik wil mijn vrijheid terug. En een drank- en drugsverbod wil ik ook niet. Anderen kunnen lol hebben en ik niet”, liet S. de rechtbank weten. Zijn advocaat stelde dat S. in een psychiatrisch ziekenhuis ook betere medicatie krijgt.

Uit onderzoeken door een psycholoog en een psychiater blijkt dat S. verminderd toerekeningsvatbaar is. Hun advies is dat S. tbs met dwangverpleging krijgt. Voor het Openbaar Ministerie dan ook reden om geen celstraf te eisen maar wel de tbs met dwangverpleging. Waarom S. in de tbs-kliniek verbleef is niet naar voren gekomen tijdens de zitting.

Uitspraak volgt over twee weken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen