Stakingsverbod bij Nedcar om klant BMW te behouden

Print
Stakingsverbod bij Nedcar om klant BMW te behouden

De assemblage van de Mini van BMW. Afbeelding: Roger Dohmen

Born / Maastricht -

De uitspraak van de rechter dinsdag, dat medewerkers van VDL Nedcar niet mee mogen doen aan de landelijke cao-staking is een overwinning met een bijsmaak voor VDL.

De rechter in Maastricht acht het risico dat BMW als gevolg van nieuw productieverlies als klant afhaakt, reëel aanwezig.

„De uitspraak is belangrijk voor de werkgelegenheid, die we veilig willen stellen”, reageerde Nedcar-topman Paul van Vuuren. Tegelijkertijd realiseert hij zich dat een uitspraak, hoe die ook zou uitvallen, de verhoudingen op de werkvloer tussen stakers en werkwillenden wellicht nóg verder op scherp zet.

Onbegrijpelijk

De vakbonden vinden de uitspraak van kortgedingrechter Hoekstra ‘onbegrijpelijk’. „Het is ongelooflijk dat het collectieve stakingsrecht met zo weinig onderbouwing om zeep wordt geholpen”, aldus FNV-bestuurder Hans Wijers. „Dit gaat gevolgen hebben voor hoe medewerkers naar hun werkgever gaan kijken, maar ook naar ons. We hebben straks wat uit te leggen.”

Advocaat Max Keulaerds begon zijn betoog namens VDL Nedcar met de vraag of een tiende en elfde stakingsdag in Born het concrete en reële risico waard zijn dat Nedcar over vier jaar moet sluiten omdat BMW als klant vertrekt.

Waarschuwing

Nedcar was eind november immers schriftelijk gewaarschuwd. „Als gevolg van eerdere staking en mede als gevolg daarvan productieachterstanden, zitten we bij BMW serieus in de gevarenzone”, verduidelijkte directeur Van Vuuren.

Een nieuwe staking deze week, zou wel eens funest kunnen zijn voor de onderhandelingen over vervolgopdrachten begin februari, als een topman van BMW op bezoek komt.

De bonden hechten weinig waarde aan de inhoud van de brief. ‘Hoe serieus moeten we die nemen, hoe acuut is het probleem? Straks laat iedere werkgever een brief sturen om het collectief actierecht te frustreren of manipuleren.’

Rechter Hoekstra acht het risico dat BMW VDL Nedcar de rug toekeert, echter voldoende aannemelijk.

Lees ook: Rechter kiest voor meest veilige uitweg