Frans Pollux presenteert nieuw album ‘Naeve de Kerk’

Print
Frans Pollux presenteert nieuw album ‘Naeve de Kerk’

Frans Pollux in gesprek met zijn publiek. Afbeelding: Janneke Michels

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Frans Pollux presenteert zondag 20 januari zijn nieuwe album ‘Naeve de Kerk’ in de Maaspoort. De liedjes ontstonden tijdens de gelijknamige tour die Pollux met zijn band de afgelopen maanden in alle uithoeken van de provincie bracht. Elk dorp dat hij bezocht kreeg een eigen liedje.

Naeve de Kerk is het eerste nieuwe album sinds Neet vergaete de bloome water te gaeve uit 2015. Op acht zondagmiddagen na de mis ging de band Pollux in muzikaal gesprek met dorpelingen. Terugkerende vragen waren wat er nog over is van het dorpsgevoel nu pinautomaten, jongeren en dorpswinkels verdwijnen, hoe hou je een gemeenschap levend houdt en wat mensen nog bindt aan hun dorp? Pollux probeerde de essentie van wat er in de zaal werd gezegd te verpakken in een liedje. In elk nummer zitten letterlijke citaten van dorpelingen.

Hoe verschillend de ‘opbrengsten’ van de acht muzikale talkshows ook waren, één ding kwam steeds weer terug: dat gevoel bestáát nog steeds. Je hebt geen pinautomaat of supermarkt nodig om je aan een dorp verbonden te voelen. Integendeel zelfs: hoe minder voorzieningen, hoe meer het aankomt op wat mensen echt bindt. Dat zijn bijvoorbeeld de plaatselijke liedjes. ‘Als je die mee kunt zingen, hoor je erbij,’ zei iemand in Reuver.

Het legt de lat wel hoog voor nieuwkomers, gaven dorpelingen in bijvoorbeeld Maasbree en Oostrum toe. Allebei staan ze voor de uitdaging om arbeidsmigranten uit Oost-Europa, die hier steeds vaker willen blijven wonen, in hun gemeenschap op te nemen. ‘Ze kunnen ons dorp sterker maken,’ klonk het op veel plaatsen. Scholen, winkels en verenigingen hebben baat bij nieuw bloed. De hamvraag wordt, zoals iemand het in Oostrum verwoordde: ‘Hoe krijg je plaksel onder je schoenen?’

“Dat is lastig,” zegt Frans Pollux, “want onze krachtige gemeenschappen draaien juist om dialect en vastelaovend, om het eigene, iets wat je niet zomaar oppikt. In sommige liedjes klinkt dat dilemma door. In alle liedjes hoor je, hopelijk, de liefde voor de plaats waar je vandaan komt, of waar je terecht bent gekomen.”

De presentatie is in de vorm van een staconcert dat om 16.00 uur begint. Kaarten via www.franspollux.nl