‘Nederland aan grote aanslag ontsnapt dankzij arrestatie terreurverdachten Weert’

Print
‘Nederland aan grote aanslag ontsnapt dankzij arrestatie terreurverdachten Weert’
Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy -

Nederland is „zonder twijfel” aan een grote terreuraanslag ontsnapt dankzij de arrestatie van zeven verdachten in Weert en Arnhem vorig jaar september. Dat zei de officier van justitie donderdag tijdens de rechtszaak tegen de mannen.

Onze verslaggever volgt de zaak live vanuit de rechtbank. Lees zijn updates onderaan dit bericht.

Toch heeft Nederland ,,geen reëel gevaar gelopen” benadrukte hij. Dat komt omdat politie en justitie de mannen op de korrel hadden en wisten te infiltreren in de groep.

Organisatie

De mannen - tussen de 21 en 35 jaar - worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie.

Bekijk ook: Oefenende terrorismeverdachten in Weert vastgelegd op videobeelden

Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met kalasjnikovs en bomvesten een terreuraanslag plegen op een festival. Op een andere plaats wilden ze een autobom laten ontploffen. Het is nog altijd onduidelijk welk evenement ze op het oog hadden. Wel waren er concrete plannen hoe de aanslag eruit zou zien: de terroristen zouden met kalasjnikovs in één lijn lopen, handgranaten vooruit gooien en als een van de terroristen geraakt zou worden, zou hij zijn bomvest laten ontploffen.

Ontmoeting

De wapens werden besteld bij de infiltrant. Hij deed zich voor als leverancier en regelde eind september een ontmoeting in een vakantiehuisje in Weert. De wapens waren vooraf onklaar gemaakt. In dat vakantiepark werden de verdachten aangehouden. Verdachte Wail el A. heeft daarbij meerdere keren geprobeerd op de agenten te schieten, met de onklaar gemaakte wapens.

Lees ook:Advocaat: Terreurverdachten wilden ‘spelen met een AK’

Drie aanwezig

De mannen komen uit Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen. Drie van hen waren donderdag aanwezig in de rechtbank in Rotterdam, de andere drie kozen ervoor om niet te verschijnen.

Een van de gearresteerde mannen, is eind vorig jaar weer vrijgelaten. Hij is nu niet gedagvaard

Onze verslaggever volgt de zaak live vanuit de rechtbank: