In memoriam: amateurhistoricus Jeu Veelen uit Posterholt

Print
In memoriam: amateurhistoricus Jeu Veelen uit Posterholt

Vlak voor Kerstmis presenteerde Jeu Veelen zijn laatste boek. De Posterholtenaar overleed op 4 januari op 82-jarige leeftijd. Afbeelding: Wim Veelen

Posterholt -

In de Matthiaskerk in Posterholt heeft woensdagmiddag de uitvaartdienst plaatsgevonden voor Jeu Veelen. Hij overleed vorige week vrijdag 4 januari in hospice De Ark in Roermond op 82-jarige leeftijd.

Jeu Veelen was een van de initiatiefnemers van de jeugdbeweging Roncalli, die zestig jaar geleden, op 11 januari 1959, in zijn geboortedorp Posterholt werd opgericht. Verder was hij actief in de H. Matthiasparochie, onder meer als kerkmeester. Voor zijn inzet werd Jeu Veelen onderscheiden als lid van de Nederlandse Gregoriusvereniging in het bisdom Roermond. Ook ontving hij de pauselijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Heilige Sylvester en werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Jeu Veelen was tevens een fervent amateurhistoricus. De Posterholtenaar was in diverse bestuursfuncties actief bij de heemkundevereniging Roerstreek. Van zijn hand verschenen tal van artikelen in de jaarboeken van de heemkundevereniging en diverse boekwerken. Vlak voor Kerstmis presenteerde Jeu Veelen zijn laatste boek ‘Grensbewoners langs de Roer’, een familiekroniek met als ondertitel ‘De geschiedenis van het geslacht Veelen, bewoners van een Duits-Nederlands grensgebied’.