Museumexcursie naar landcommanderij Alden Biesen

Print
Museumexcursie naar landcommanderij Alden Biesen

De mysterieuze geschiedenis van het Graafschap Loon komt tot leven bij de excursie. Afbeelding: Cliotravel

Horn -

Historisch Reisgenootschap Cliotravel verzorgt een excursie naar de tentoonstelling ‘Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon’ in de landcommanderij Alden Biesen in het Belgische Bilzen.

Het graafschap Loon ontstond in de elfde eeuw en strekte het zich uit over een groot deel van het huidige Belgisch-Limburg. Tot 1366 bleef de graaf van Loon een rol van betekenis spelen, maar doordat de familie uitstierf palmde de machtige buur, de prinsbisschop van Luik dit graafschap in. Tot aan de Franse revolutie regelde Luik het bestuur in dit gebied. Door de verbintenis met het graafschap Horne is de tentoonstelling beslist ook interessant voor de Nederlandse Limburgers. ‘Loon’ zou een toepasselijke benaming geweest zijn voor de beide Limburgen, toen deze provincie werd opgericht in 1815. Tenslotte vormde het oude graafschap hierin veruit de grootste entiteit. De onterechte benaming ‘Limburg’ werd aangenomen omdat koning Willem I een onstilbaar verlangen naar hertogelijke titels bezat.

De tentoonstelling belicht de grotendeels vergeten geschiedenis van het bijna mythische graafschap Loon -nu Belgisch Limburg - dat nooit bij de Nederlanden hoorde. Eeuwenlang speelden de graven van Loon een aanzienlijke rol in de regio Maas-Rijn. Schipperend tussen staf en troon, tussen het Luikse kathedraalkapittel en de Duitse keizer, wisten ze door een uitgekiende huwelijkspolitiek zelfs drie verre graafschappen te bemachtigen: het Beierse graafschap Rieneck, het graafschap Chiny en zelfs even Holland: een onbekend Europees epos.

Excursie

Vertrek op zondag 10 februari om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats Van Hornehal, aan de Rijksweg 7 in Horn. Een extra opstapplaats is bij het station van Roermond. Retour om 18.30 uur. In deze museumtocht zijn de entree van het museum, de kosten van de gids en vervoer vice versa met een personenbusje naar Bilzen (B) inbegrepen. Voor info en opgave klik hier of bel 06-19675394.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje