Slotfeest sluit jubileumjaar Bemelen 1000+ af

Print
Slotfeest sluit jubileumjaar Bemelen 1000  af

Bemelen viert millenniumfeest. Louk Geurten en Max Defesche poseren bij de nieuwe vlag. Afbeelding: Harry Heuts

Bemelen -

De viering van het duizendjarig bestaan van Bemelen nadert de eindstreep. Na een jaar vol activiteiten onder het motto ‘Bemelen 1000+’ staat op donderdag 17 januari het slotfeest op het programma.

Een feest dóór en vóór de Bemelenaren’, dat was het motto waarin alle verenigingen die het dorp rijk is – en dat zijn er nogal wat – en alle inwoners elkaar van meet af aan gevonden hebben. Dat heeft gezorgd voor een jaar vol hoogtepunten. Bemelen heeft sinds dit jaar een eigen vlag, een eigen biermerk, een eigen geschiedenisboek. En de herinnering aan tal van aansprekende evenementen, van de dorpsbrunch annex dorpsreünie tot schitterende concerten en interessante exposities. Evenementen die bovendien gezorgd hebben voor een hernieuwing van het gevoel van saamhorigheid, tot een versterking van het gevoel van eigenwaarde in een van de kleinste dorpen van het Zuid-Limburgse Heuvelland. “Bemelen 1000+’ heeft de grenzen – voor zover die er nog waren – tussen ‘oude’ Bemelenaren en relatieve nieuwkomers helpen slechten, en het dorp voor de buitenwereld op de kaart gezet.

Bedevaart naar Sint-Tuënis

Het slotfeest van ‘Bemelen 1000+’ op donderdag 17 januari staat in het teken van Sint-Antonius Abt, wiens feestdag het dan is. Sint-Antonius Abt, of Sint-Tuënis zoals hij in de volksmond heet, is de tweede patroonheilige van de parochie Bemelen, en zijn feestdag is van oudsher de dag van de winterkermis in het dorp. Maar ook de dag waarop al eeuwen geleden pelgrims, vooral boeren, uit alle hoeken van Zuid-Limburg naar Bemelen trokken om daar het brood te laten zegenen en daarmee zichzelf en hun vee tegen ziekte en onheil te beschermen.

Aanmelden

Dit jaar heeft de Sint-Laurentiusparochie Bemelen in samenwerking met de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SPV) een 7,5 kilometer lange Antoniuswandeling georganiseerd, vanuit Valkenburg naar Bemelen. De pelgrimstocht start om 8.30 uur bij de H.H. Nicolaas- en Barbarakerk in Valkenburg om 08.30 uur. De route brengt de deelnemers door het fraaie Geuldal naar Houthem-St.-Gerlach, waar een kort bezinningsmoment zal zijn. Daarna gaat het verder naar Bemelen. Bij aankomst in het dorp (11.00 uur) wordt in de parochiekerk een feestelijke mis opgedragen ter ere van Sint-Antonius, inclusief de traditionele broodzegening. De pelgrimswandeling wordt geleid door pater Henk Erinkveld uit Wittem. Deelnemers kunnen desgewenst rond 13.00 uur ook via een andere route met hem terug naar Valkenburg wandelen. En anders is er nog altijd de bus (lijn 8 rijdt elk uur vanuit Bemelen tot bij de kerk in Valkenburg). Deelname aan de pelgrimswandeling is gratis. Aanmelden is niet nodig. Op tijd aanwezig zijn in de H.H. Nicolaas- en Barbarakerk voldoende. Voor meer informatie: www.laurentiusparochie.nl of www.spvlimburg.nl.

Slotfeest

Nadat er ’s middags bij Roemers eetcafé in het dorpscentrum al een gezellig kermistreffen is geweest, worden de festiviteiten rond ‘Bemelen 1000+’ op donderdagavond 17 januari definitief beëindigd met een gevarieerd slotfeest, vanaf 20.00 uur in datzelfde café. Op het programma onder meer een ludieke ‘varkensveiling’, waarbij allerlei spullen die met varkens te maken hebben - Sint-Antonius Abt wordt traditiegetrouw afgebeeld met een varken - aan de man/vrouw worden gebracht. De opbrengst is bestemd voor het goede doel. Ook verzorgt de roemruchte maar inmiddels opgeheven zaate hermenie de Bemeler Zoepnaze, ooit Limburgs kampioen, een reünieoptreden. En er is de fotowedstrijd rond de vlag van Bemelen, die dankzij reislustige dorpsgenoten in het voorbije jaar zowat de hele wereld heeft gezien, en op de meest uiteenlopende plaatsen – van Australië tot Bali, van Las Vegas tot Dubai – gefotografeerd is. Wie heeft de meest bijzondere foto van de vlag gemaakt? De uitslag van deze wedstrijd wordt tijdens het slotfeest bekendgemaakt.