Streep door televisieserie over Jos van Rey

Print
Streep door televisieserie over Jos van Rey

Jos van Rey. Afbeelding: John Peters

/ Roermond -

Er komt toch geen tv-serie over Jos van Rey. De publieke omroep ziet af van een reeks over de Roermondse politicus en vindt ‘het uitgangspunt en de ideeën voor de uitvoering ervan niet veelbelovend genoeg’. Makers Elbe Stevens, Pieter Kuijpers en Raoul Heertje zijn onaangenaam verrast.

Hoewel scriptschrijver Raoul Heertje dankbaar is dat hij van de Nederlandse Publiek Omroep (NPO) de opdracht kreeg om het script voor de serie te schrijven, is hij ‘heel pissig’ over de gang van zaken. „Ik vind het onwaarschijnlijk onbeschoft.” Niemand van de publieke omroep heeft hem verteld dat de serie niet doorgaat.

Enthousiasme

Begin 2018 reageerde de NPO volgens Heertje nog meer dan enthousiast. In het voorjaar liet NPO 2 weten toch geen interesse te hebben en in juni werd een dag voordien een afspraak over de voortgang van het project afgezegd. Sindsdien bleef het volgens Heertje stil. „Er is geen enkele inhoudelijke discussie geweest. Ik vind het niet erg als een plan met argumenten wordt afgeschoten, dat mag. Ik had graag geleerd van de kritiek, maar ik heb me suf gewerkt en erna niets gehoord.”

Streep door televisieserie over Jos van Rey
Raoul Heertje. Foto: ANP

Ook producent Elbe Stevens is ontstemd: „De publieke omroep heeft ons twee jaar in het ongewisse gelaten. Had gelijk gezegd dat je de serie niet wilde. Grote baas Frans Klein was steeds enthousiast. We dachten ook dat een dramaserie van Raoul Heertje iets zou doen voor de NPO, maar blijkbaar wilde het de combinatie Heertje en Van Rey niet aangaan. Terwijl Raouls kijk op deze zaak geestig en afwijkend is. Ik vermoed dat de NPO El Rey als een te regionaal verhaal beschouwt. Dat is wat ik tussen de regels door heb gemerkt. Voor mij is het nu klaar. Ik ga nooit meer iets doen met Van Rey.” Ook Heertje zegt het project nu te laten rusten. Omroep AvroTros, sinds voorjaar 2017 verbonden aan de serie, verwijst door naar de NPO en zegt alleen het ‘jammer’ te vinden dat de serie er niet komt. Suzanne Kunzeler, coördinator drama van de NPO: „We vonden het uitgangspunt van de serie en de ideeën voor de uitvoering ervan niet veelbelovend genoeg.”

Macht

De reeks zou gebaseerd worden op het boek El Rey van journalisten Hans Goossen en Theo Sniekers van De Limburger. Hoofdredacteur Bjorn Oostra noemt het jammer dat het project is gecanceld en beaamt dat de NPO eerder zeer enthousiast was. Hij vindt een serie over Van Rey wel degelijk landelijk interessant. „Ook buiten de provincie is er veel belangstelling geweest voor zijn persoon en zaak. Verder zou in de serie aandacht zijn voor de laag die onder deze kwestie ligt, namelijk hoe mensen omgaan met macht. Dat thema is en blijft interessant.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen