Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger > Kies digitaal

Fileleed A2 Weert-Eindhoven: ‘snelle’ maatregelen laten op zich wachten

De A2 richting Weert. © Laurens Eggen

De helft van de snelle maatregelen die in 2017 werden aangekondigd om de doorstroming van de A2 tussen Weert en Eindhoven te verbeteren, is nog altijd niet uitgevoerd.

Paul Bots

Dat blijkt uit een overzicht dat Rijkswaterstaat heeft opgesteld na vragen van De Limburger. Hoewel onderzoeken aantonen dat de files alleen echt opgelost kunnen worden met extra asfalt, geeft het ministerie van Infrastructuur daar geen prioriteit aan.

Toeritdosering

In 2017 besloot het ministerie dat voorlopig maatregelen als toeritdosering, verbeterde filesignalering en een verbeterde overgang tussen de verlichting moeten zorgen voor een betere doorstroming. Deze drie maatregelen hebben op dit moment echter nog ‘geen voortgang’, meldt Rijkswaterstaat. Ze worden nog onderzocht. Een plan om de bewegwijzering aan te passen is helemaal geschrapt omdat er weinig heil van wordt verwacht. De 50.000 euro die dit zou kosten, kan nu voor andere maatregelen gebruikt worden.

Vangrail

Wel is er inmiddels bijna zeven kilometer vangrail aangelegd om ernstige ongelukken met bijbehorende opstoppingen te voorkomen. Ook is bij station Maarheeze de parkeerplaats vergroot. Verder startte afgelopen zomer een nieuw project waarbij vaste gebruikers geld kunnen verdienen door de file te mijden. Daar doen op dit moment ongeveer vierhonderd mensen aan mee.

Aan een soortgelijk project op dit stuk snelweg deden 2300 mensen mee. Dat project werd begin 2018 afgesloten. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat is besloten het nu lokaal opnieuw op te pakken met een app die reisadvies geeft. In het nieuwe project ‘Slimme Reis’ mogen ook mensen die vanuit Eindhoven richting Weert rijden meedoen. Als ze vaak genoeg de spits mijden, kunnen ze ov-tegoed verdienen of waardebonnen voor webwinkels fietswinkel.nl en fonq.

Bewust

Volgens de provincie Limburg, die kartrekker is van het project, zijn sommige maatregelen bewust nog niet uitgevoerd. De toeritdosering kan bijvoorbeeld overbodig blijken als het sluipverkeer uit kernen als Maarheeze wordt geweerd. Afgelopen jaar is er al geëxperimenteerd met maatregelen die sluipverkeer tegen moeten gaan. Daar komen nu definitieve ingrepen voor in de plaats.

Verantwoordelijk gedeputeerde Hubert Mackus bekijkt momenteel of er meer maatregelen mogelijk zijn dan het ministerie heeft aangekondigd. Zo wil hij kijken of de combinatie van fiets en trein als alternatief voor de auto kan dienen op de A2-route. Het verbeteren van fietspaden staat voor dit jaar nog op de planning.