Zorgaffaire kostte gehandicapteninstelling SGL zes miljoen euro

Print
Zorgaffaire kostte gehandicapteninstelling SGL zes miljoen euro

In 2012 deed de fiscale opsporingsdienst Fiod een inval op het woonadres van de voormalige SGL-topman De J. Afbeelding: Ermindo Armino

Sittard -

De fraudeaffaire waarin de Limburgse gehandicaptenstichting SGL was verwikkeld, heeft de instelling zes miljoen euro gekost. Dat heeft vertrekkend topman Leon Poels laten becijferen.

Met de affaire ging veel geld verloren dat SGL niet meer kon besteden aan de zorg voor haar 1400 cliënten in heel Limburg.

Lees ook:De tropenjaren van SGL-topman Leon Poels

De rechtbank Limburg achtte vorig jaar bewezen dat oud-bestuurder Guus de J. 1.267.000 euro heeft verduisterd. Bovendien zou De J. een overeenkomst hebben vervalst. Daardoor betaalde SGL zeker drie jaar een te hoog tarief voor een groot deel van de door onderaannemer Tara-manda BV geleverde zorg waarvan de De J.’s vriendin Desiree T. directrice was.

Zorgboerderij

Tara-manda exploiteerde een zorgboerderij en manege in Nuth waar SGL-cliënten voor dagbesteding terechtkonden. Het geld dat SGL ten onrechte te veel aan de onderaannemer betaalde, werd volgens Poels gebruikt om kosten van Tara-manda te betalen. Uit de uitspraak van de rechtbank blijkt dat het in de jaren 2008-2011 om een bedrag van minimaal twee miljoen euro gaat.

Luxe leven

Volgens de rechtbank leidden De J. en T. een luxe leven met zorggeld. Zij brachten ‘zichzelf vanaf 2005 steeds meer in een positie waarin zij hun gang konden gaan met een groot deel van de gelden van SGL en Tara-manda’. De J. ‘initieerde de aankoop van een manege en hij schafte namens SGL warmbloedpaarden aan die niet door gehandicapten, maar door verdachte en zijn dochter werden bereden.’

SGL stak volgens Poels verder een paar miljoen euro in de aankoop van de manege en de zorgboerderij die eigendom werden van een gelieerde stichting. Door het faillissement daarvan als gevolg van alle verwikkelingen ziet de instelling niets meer van deze en andere investeringen terug. Het inschakelen van accountants en advocaten in de hele affaire heeft de gehandicapteninstelling nog eens tonnen gekost.

Beroep

De rechtbank veroordeelde De J. in september 2018 tot 2,5 jaar cel, zijn vriendin tot 8 maanden. Zij spreken de beschuldigingen met klem tegen en zijn in hoger beroep gegaan.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje