Gemeenten verdeeld over plan Unesco-status Peelrandbreuk

Print
Gemeenten verdeeld over plan Unesco-status Peelrandbreuk

Afbeelding: Wikipedia

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik -

Het Brabants-Limburgse plan om een aanvraag in te dienen voor een Unesco-status voor het gebied rond de Peelrandbreuk tussen Roermond en Heesch heeft bij Limburgse gemeenten tot verdeeldheid geleid. De gemeente Roermond ziet vooralsnog niets in aanwijzing tot Unesco Geopark, terwijl Peel en Maas er positief tegenover staat.

Een Unesco Geopark is een geologisch en cultuurhistorisch bijzonder gebied. In Nederland heeft tot dusverre alleen de Hondsrug in Drenthe en Groningen die status. Wereldwijd gaat het om 140 gebieden.

De gemeente Roermond is sceptisch. „We zien vooralsnog niets in het plan gegeven de beperkte mogelijkheden voor beleving en herstel van het landschap. We richten ons op toeristisch-recreatief vlak vooral op de koopstad Roermond en de Maasplassen”, stelt een zegsman.

Draagvlak

De gemeente Peel en Maas omarmt het in Noord-Brabant ontstane initiatief maar wil wel meer duidelijkheid hoe het draagvlak is onder de bevolking. De provincie Limburg steunt de aanvraag en ook Waterschap Limburg is enthousiast.

Gedeputeerde Hubert Mackus stelt dat partijen in Limburg ook eventueel later kunnen aanhaken bij het initiatief.

Lees ook:‘Niet verwachten dat er meteen busladingen toeristen komen vanwege Unesco-status’

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje