Bezige bijen Mia en Lei Gommans vieren diamanten huwelijk

Print
Bezige bijen Mia en Lei Gommans vieren diamanten huwelijk

Schoondochter Ineke, Lei, waarnemend burgemeester Gerd Leers, Mia en zoon Leo (vlnr). Afbeelding: Françoise Petersen

Brunssum / Heerlen / Hoensbroek -

Op 31 december 1958 zijn Mia en Lei Gommans-Degens in het wettelijk huwelijksbootje gestapt. Zij kwam uit Heerlerheide en hij uit Brunssum. “Maar we hebben elkaar niet in Nederland voor het eerst ontmoet”, zegt Lei. “Dat herinner ik me nog goed”, valt Mia bij. “Dat was tijdens een busreis in Oostenrijk!”

Als je hun appartement in Brunssum binnentreedt, valt je de mooie houten meubels op. “Ik heb ze zelf, met liefde, voor mijn Mia en mij gemaakt”, zegt Lei, terwijl zijn hand vol trots over het mooie gladde houten tafelblad glijdt. “Van beroep was ik schiethouwer. Eerst in de Hendrikmijn en vervolgens in de Emmamijn. Toen de mijnen sloten, ben ik bij DSM aan de slag gegaan als beheerder van opslag en verkoop. Met dat timmerwerk ben ik pas begonnen toen ik met pensioen ging. Ik wilde eerder wel timmerman worden, maar na de oorlog is me dat niet gelukt. De opleiding voor timmerman was al vol.”

Thuis zitten

“Toen ik klaar was met school, ben ik make-up gaan verkopen”, vertelt de energieke Mia. “Van beroep was ik echter coupeuse. Ik heb bij V&D gewerkt in Heerlen en later nog in een kleine kledingzaak. Toen ik met Lei trouwde, moest ik stoppen met werken. Dat was voor vrouwen gebruikelijk in die tijd. Ik heb onze zoon en dochter opgevoed en toen ze naar school gingen, ben ik toch weer terug gegaan naar V&D. Thuis zitten is niets voor mij. In 1982 ben ik als vrijwilligster voor de Zonnebloem in Brunssum gaan werken, waarvan ik vijfentwintig jaar in het bestuur heb gezeten en sinds vijftien jaar als voorzitter.”

Prins

Lei heeft ook niet stil gezeten in zijn vrije tijd. “Ik ben al 74 jaar bij gymnastiekclub ‘Don Bosco’ (tegenwoordige DOC) in Brunssum. Daar ben ik van leider naar hoofdleider opgeklommen. Ik houd ook van carnaval en in 1955 ben ik zelfs prins geweest”, vertelt hij verder, terwijl hij naar een zwart-wit foto aan de muur wijst waarop hij staat afgebeeld als prins.

Koninklijke onderscheiding

Dit diamanten bruidspaar is tijdens hun huwelijk altijd heel actief geweest zo blijkt duidelijk. Hun zelfgemaakte kast is gedecoreerd met een aantal plaquettes en speldjes die ze gekregen hebben ten teken van waardering voor hun vrijwilligerswerk. En speciaal voor het bezoek van waarnemend burgemeester Gerd Leers, die hun kwam feliciteren met hun 60-jarig huwelijk, hebben ze hun koninklijke onderscheiding opgespeld.