Basquiat-expositie Heerlen 80.000 euro duurder

Print
Basquiat-expositie Heerlen 80.000 euro duurder

Kunstenaar Jean-Michel Basquiat. Afbeelding: Schunck Heerlen

Heerlen -

De grote Basquiat-tentoonstelling in Schunck Heerlen wordt 80.000 euro duurder. Reden is de komst van twee extra topstukken – Kings of Egypt II en III – die eigenaar museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam uitleent aan Heerlen. Het totale programmabudget komt daarmee uit op 930.000 ton.

„Het programmabudget van ruim negen ton is extreem, zeker voor een museum als Schunck”, zegt directeur Kor Bonnema. De begroting was sluitend, zo lieten de gemeente Heerlen en Schunck vorig jaar al weten. Omdat de komst van de twee topstukken uit Rotterdam de dag voor kerst pas rondgekomen is, komt er nu nog 80.000 euro bij voor zaken als transport, verzekeringskosten en beveiliging.

Verlanglijst

Bonnema: „Je moet weten dat deze kunstwerken tientallen miljoenen euro’s vertegenwoordigen. Het heeft extra tijd nodig gehad om de bruikleen rond te krijgen, omdat Boijmans vanwege de grootschalige renovatie van hun pand eigenlijk geen stukken uitleent.”

Schunck-medewerkers schakelen onder meer (Heerlense) ondernemers in om de extra 80.000 euro bij elkaar te krijgen. Bonnema zegt verder in gesprek te zijn met de provincie Limburg. „We rekenen er ook op dat door de komst van deze twee topstukken meer bezoekers naar Heerlen komen en we extra entreegelden genereren.”

Leven

De kunstwerken Kings of Egypt II en III stonden al sinds het begin van de expositie-voorbereidingen van Basquiat - The Artist and His New York Scene op de verlanglijst van Schunck-conservatoren.

De tentoonstelling in Heerlen wordt 31 januari geopend door koningin Máxima. De expositie focust op het werk en leven van de jonge Jean-Michel Basquiat en tijdgenoten uit zijn periode in New York tussen 1978 en 1982. Tijdens de tentoonstelling is vroeg werk te zien van Basquiat en zijn tijdgenoten, waaronder poëtische graffititeksten en grote canvassen.

Voor het eerst sinds twintig jaar is er in Nederland een Basquiat-tentoonstelling te zien. Basquiat begon in de jaren ’80 als graffitikunstenaar in New York. Hij groeide in korte tijd uit tot megaster en had vrienden als Keith Haring, Andy Warhol en Madonna.

Meer informatie: www.schunck.nl

Externe links