Brandwonden Sjinkie Knegt vooral tweedegraads

Print
Brandwonden Sjinkie Knegt vooral tweedegraads

Een banner voor Sjinkie Knegt bij het EK in Dordrecht. Afbeelding: AD/Ronald Hoogendoorn

De toestand van shorttracker Sjinkie Knegt, die met brandwonden in het ziekenhuis in Groningen ligt, is stabiel.

Zijn linkerbeen is er het slechtst aan toe, maar de verwondingen zijn daar vooral tweedegraads, en niet derdegraads zoals eerder bekend werd gemaakt. De shorttracker zal nog zeker weken in het ziekenhuis moeten blijven.

Donderdag werd gemeld dat de shorttracker derdegraadsbrandwonden had op zijn linkerbeen. De woordvoerder van de KNSB meldt vrijdag goed nieuws: de brandwonden blijken vooral tweedegraads te zijn. ,,Op zijn lichaam heeft hij wel een paar kleine plekken die als derdegraadsbrandwonden zijn getypeerd.’’

Dennis Klaster, de manager van Knegt, had vrijdagmorgen appcontact met de 29-jarige schaatser. ,,Hij vertelde dat hij goed had geslapen.’’ Volgens Klaster heeft Knegt zijn telefoon bij de hand en maakt hij de impact van het ongeluk in Nederland goed mee.

‘Fijn teken’

Ook bondscoach Jeroen Otter vertelt op het EK in Dordrecht dat Sjinkie een goede nacht gehad. ,,Hij heeft heel veel gedronken, dat is bij brandwonden essentieel. Dat werkt goed, en daar zijn we heel erg blij om. Het allermooiste dat ik vandaag zag, was dat hij vanmorgen een WhatsAppje stuurde, dat hij met één duim in moest toetsen, om iedereen succes te wensen. Dat is een fijn teken.’’

,,De brandwonden zijn op zijn borst het minst’’, vervolgt Otter. ,,Maar zijn gezicht is opgezwollen door de blaarvorming. Erg prettig voelt hij zich niet, maar naar omstandigheden gaat het goed. Dat is wel op zijn Sjinkies. Dat is mooi om te horen. Sjinkie is een positivo, zo kennen we hem. Je hebt dan toch het idee dat hij daar ligt met het gevoel: de wereld is nog niet van me af en de shorttrackwereld ook niet. Waar hij denk ik geluk mee heeft, is dat hij op zijn rug ligt. Daar heeft hij geen enkele wond. Hij kan dus wel goed liggen. Het is een opluchting van de vrouw van Sjinkie te horen dat hij er positief in staat. De eerste weken blijft hij sowieso nog in het ziekenhuis. Na drie weken kunnen ze überhaupt pas inzicht krijgen in de behandelwijze. Binnen het team van Sjinkie is het een flinke dreun geweest (de overige shorttrackers zijn op dit moment in Dordrecht voor het EK, red.). Iedereen hier moet het even een plek geven.”

Over de eventuele gevolgen voor de topsportcarrière van Knegt weet Otter op dit moment niks. Hij heeft daar nog geen informatie over gekregen.

Houtkachel

Sjinkie Knegt ligt sinds donderdag met ernstige brandwonden in het ziekenhuis. De kleding van de shorttrackschaatser vatte vlam toen hij thuis in Bantega de houtkachel aanstak. Knegt (29) werd door zijn vrouw Fenna in hun woonkamer gevonden, waarna zij direct 112 belde. Een traumahelikopter en ambulance rukten uit naar het Friese dorp. Knegt is vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis in Groningen vervoerd, waar hij op dit moment wordt behandeld.