Al 100 jaar het kloppend hart van Brunssum

Print
Al 100 jaar het kloppend hart van Brunssum

11 januari 2019: Harrie en Nettie Janssen-van Nispen voor het oud Raadhuis Afbeelding: Judith Bouwels

Brunssum -

Het oud Raadhuis in Brunssum bestaat 100 jaar. Voor deze gelegenheid is een kleine, tijdelijke tentoonstelling te bezichtigen in het gemeentehuis. Harrie en Nettie Janssen-van Nispen, die met hun woning aan het Lindeplein uitkijken over beide panden, halen herinneringen op over het Raadhuis en alle ontwikkelingen rondom.

De tentoonstelling in het gemeentehuis toont de 100 jaar oude geschiedenis van het oud Raadhuis, met foto’s en verklarende teksten. Ook zijn er kleurkopieën te zien van de oorspronkelijke bouwcontracten en bouwtekeningen. De tentoonstelling toont daarnaast een forse maquette van het Raadhuis, dat gemaakt is door Brunssummer Jo Nelis.

Echtpaar Harrie (84) en Nettie (82) Janssen-van Nispen vinden deze expositie een goed idee. Nu ze sinds vijftien jaar pal tegenover het gemeentehuis wonen, krijgen ze alle ontwikkelingen mee. Maar naar wat er voor de rest allemaal veranderd is in de afgelopen 100 jaar, zijn zij ook benieuwd.

Op de foto

Als Harrie en Nettie op hun balkon zitten, kijken ze uit op zowel het Raadhuis als op het gemeentehuis. „Het Raadhuis is erg bijzonder”, vertelt Nettie. „Waarom? Omdat het zo mooi is.” Dat die mening wordt gedeeld, blijkt uit alle foto’s die voorbijgangers maken van of met het pand. Dat er ooit sprake was van afbreken, kan Harrie niet begrijpen. „Het Raadhuis is het centrum van Brunssum, dat kun je niet weghalen.” Daar bleken buurtbewoners het mee eens te zijn, want dankzij tegenspraak van inwoners van Brunssum is het pand blijven staan waar het nu 100 jaar staat.

Populaire trouwlocatie

Wat het echtpaar ook geregeld ziet als ze met mooi weer op het balkon zitten, zijn bruidsparen die trouwen in het oude gemeentehuis. „Bruidjes komen op de meest originele manieren aan: in grote auto’s of per paard en wagen”, zegt Nettie lachend. In juli vorig jaar was het voor het Brunssumse echtpaar zestig jaar geleden dat ze zelf trouwden op die plek. „Maar wij kwamen toen te voet.” De drie kinderen van Harrie en Nettie zijn ook getrouwd in het Raadhuis. Harrie: „Er wordt veel getrouwd hier zo. Ook mensen buiten Brunssum kiezen deze locatie uit, omdat het zo’n mooi pand is.”

Al 100 jaar het kloppend hart van Brunssum
22 juli 1958: Harrie en Nettie Janssen - van Nispen voor het oud Raadhuis, waar ze net getrouwd zijn, met familie. Foto: privécollectie

Veel veranderd

Harrie en Nettie hebben veel veranderingen meegekregen rondom het gemeentehuis. „In het oude gedeelte liep je vroeger gewoon naar binnen om bijvoorbeeld iets te vragen of af te halen. In het nieuwe gemeentehuis moet tegenwoordig bijna overal een afspraak voor maken,” zegt Nettie. Volgens de twee is het vaak druk op het Lindeplein. Niet alleen vanwege de gemeentewinkel aan de overkant, maar ook vanwege alle evenementen die er worden gehouden. Dit laatste vinden beiden alleen maar goed voor de sfeer in hun Brunssum.

De expositie in het gemeentehuis is te bezoeken tot de zomer van 2019. Ook hier is te zien en te lezen dat er veel veranderd is. „Ja”, zegt Harrie uit verbazing. „Hoe is het mogelijk? 100 jaar alweer!”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen