Verenigingen zelf aan de slag in Nassaurie Grathem bij gebrek aan exploitant

Print
Verenigingen zelf aan de slag in Nassaurie Grathem bij gebrek aan exploitant

De Nassaurie werd in 2012 geopend Afbeelding: Archief De Limburger/Franco Gori

Grathem -

Verenigingen in Grathem zijn genoodzaakt zelf gemeenschapshuis De Nassaurie te bestieren nu de poging om voor 1 januari 2019 een nieuwe exploitant te vinden niet is geslaagd.

De vorige uitbater had vorig jaar al aangegeven per 1 januari 2019 te stoppen. Daarop werd door een werkgroep geprobeerd een nieuwe exploitant te vinden. „Er waren vier gegadigden waarvan er twee overbleven”, vertelt Bart Mennen van het nieuwe stichtingsbestuur BMV de Nassaurie. „Helaas waren die twee kandidaten uiteindelijk vanwege persoonlijke redenen genoodzaakt af te haken. Nu doen we het beheer zelf, maar idealiter komt er toch een nieuwe exploitant.”

Activiteiten

In de praktijk komt de huidige werkwijze erop neer dat het bestuur het gebouw opent als er een activiteit is van bijvoorbeeld het kerkkoor, de harmonie of de jeugdharmonie. De clubs zelf dragen zorg voor het betalen van de consumpties en het opruimen na een activiteit waarna het bestuur het gebouw weer afsluit. „Voor nu voldoet het even, maar zoals gezegd zien we liever een commerciële uitbater. Er is inmiddels ook een activiteitencommissie opgezet die gaat kijken of er meer activiteiten in de Nassaurie plaats kunnen vinden. Dat maakt het voor een potentiële exploitant interessanter. Want hoe meer er in het gebouw gebeurt, des te beter hij een boterham kan verdienen.”

Historie

De Nassaurie werd in 2012 geopend, maar na een tijd bleek dat in de praktijk minder clubs van het gebouw gebruikmaakten dan vooraf gedacht. Daardoor kwam de stichting die de BMV beheerde een paar keer in zwaar weer en moest de gemeente financieel bijspringen. De exploitant gaf vorig jaar aan ermee te stoppen. Mennen: „De gemeente betaalt nu niet meer mee, dus we moeten goed op de kosten letten. Daarom kijken we bijvoorbeeld goed naar het energieverbruik.”