Zonnecellenfabriek op Avantis onder de hamer

Print
Zonnecellenfabriek op Avantis onder de hamer

Zonnencellenfabriek Trina Solar. Afbeelding: Luc Lodder

De complete zonnecellenfabriek van Trina Solar (voorheen Solland Solar) op bedrijventerrein Avantis in Heerlen gaat onder de virtuele hamer.

Er zijn 320 kavels met onder meer productielijnen voor zonnecellen, cell-testers, vermogenseenheden, drogers, vocht klimaatsystemen, pompen en koelelementen. Alles wordt onine geveild door Troostwijk Auctions.

Met de veiling komt een roemloos einde aan een industrieel icoon. Begin deze eeuw was Solland Solar nog het trotse groeibriljantje van de nationale zonnecelindustrie. Het bedrijf won in 2008 de prestigieuze Koning Willem I Prijs. In de hoogtijdagen werkten er 350 mensen. In 2009 rapporteerde aandeelhouder Delta een zwaar verlies.

Puinhoop

Het bedrijf bleef kwakkelen en kwam in 2012 in Italiaanse handen. De Pufin Group maakte er een puinhoop van. Solland ging in de zomer van 2015 failliet. In februari 2016 volgde een speculatieve overname door Trina Solar, een van ’s werelds grootste producenten van zonnepanelen. Na een jaar werd de productie stilgezet.

Voor geïnteresseerden is er op 23 januari een kijkdag. Het uitgebreid aanbod is volgens Troostwijk vooral interessant voor handelsondernemingen die op zoek zijn naar onderdelen van zonnecellen productielijnen en laboratorium apparatuur. De online veiling sluit op 31 januari 2019.