Vrachtwagenchauffeur voortvluchtig na doodrijden demonstrant gele hesjes

Print
Bij een protestactie van ‘gele hesjes’ op de Belgische snelweg E25 ter hoogte van Visé, in de richting van Eijsden, is vrijdagavond omstreeks zeven uur een 50-jarige man om het leven gekomen.

De man werd aangereden door een vermoedelijk Nederlandse vrachtwagen en zou op slag dood zijn geweest. De chauffeur was vrijdagavond nog voortvluchtig. Een andere man raakte gewond bij het ongeluk.

Lees ook: Gele hesjes blokkeren opnieuw autosnelweg bij Eijsden

De slachtoffers zijn actievoerders die de E25 versperden. Die snelweg gaat bij de grensovergang ter hoogte van Eijsden over in de A2. Over de identiteit van de slachtoffers was vrijdagavond nog niet veel bekend. Wel zou ook de echtgenote van het slachtoffer bij de protestactie aanwezig zijn geweest.

Wegblokkade
Burgemeester Viviane Dessart van Visé heeft het fatale ongeluk, vlak voor de afrit Visé, bevestigd. De ‘gele hesjes’ hadden voor de grensovergang een blokkade opgeworpen. De trucker zou zich een weg hebben willen banen door de blokkade van de demonstranten.

Volgens eerste berichten moesten agenten de trucker kort na het ongeluk ontzetten om te voorkomen dat hij zou worden belaagd. De chauffeur van de Nederlandse vrachtwagen is kortstondig vastgehouden door de politie voor een alcohol- en drugscontrole en voor verhoor, maar dat nieuws bleek later niet te kloppen.

Grimmige sfeer
Omdat de sfeer ter plaatse 'erg grimmig' werd, zou de politie de chauffeur gesommeerd hebben door te rijden en even verderop te stoppen op een parkeerplaats. Maar toen de agenten bij de parkeerplaats kwamen om de man te ondervragen, bleek de vrachtwagen met chauffeur verdwenen. Catherine Collignon, een woordvoerster van het Luikse parket, bevestigde dat vrijdagavond.

Eind december en begin januari voerden de demonstranten ook al actie op dit stuk snelweg bij de grensovergang voor Eijsden. Zaterdag organiseren de ‘gele hesjes’ een herdenkingsmanifestatie bij het Gare de Guillemins in Luik.

Vrachtwagenchauffeur voortvluchtig na doodrijden demonstrant gele hesjes
Chaos op de snelweg bij Visé. Foto: Track’88
Vrachtwagenchauffeur voortvluchtig na doodrijden demonstrant gele hesjes
De Belgische politie is massaal uitgerukt. Foto: Track’88

Video: Track '88