Twee doden in centrum van Parijs na gasexplosie in bakkerij

Print

Bij een zware explosie in het centrum van de Franse hoofdstad Parijs zijn zaterdag twee doden gevallen. Beiden zijn brandweerlieden, maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Eerder was sprake van vier doden, maar binnenlandminister Castaner herriep zijn uitspraak in een Tweet. Er vielen tientallen gewonden, waarvan een aantal nog in kritieke toestand verkeren. De ravage in de omgeving is enorm.

De ontploffing in het centrum van Parijs deed zich omstreeks negen uur voor. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zijn er veel slachtoffers gevallen bij de explosie. Zeker 36 personen raakten gewond, waarvan twaalf zwaar. Vijf mensen verkeren in levensgevaar, aldus Castaner. Onder de zwaargewonden zijn ook drie brandweerlieden. Voor zover bekend zijn er geen doden te betreuren.

Drie brandweerlieden, die al bij de bakkerij waren om een brand te blussen, raakten zwaargewond toen de explosie plaatsvond. TV-zender France 3 meldt dat een van hen werd bedolven onder het puin. De Parijse officier van Justitie, Rémy Heitz, verklaart dat een ‘toevallig gaslek’ mogelijk de oorzaak is, maar zegt dat experts nog uitsluitsel moeten geven.

Geen aanslag

De bakkerij was gesloten toen de explosie plaatsvond en de politie gaat vooralsnog niet uit van een aanslag, melden Franse media. Politie en brandweer, die ruim 200 manschappen hebben ingezet, roepen op om het gebied te mijden en hulpdiensten vrije doorgang te verlenen. Overal in de straten staan brandweerwagens.

De pui van het pand werd volledig weggeblazen en in de ruimtes eronder woedde brand. De brand is onder controle. Ook andere gebouwen liepen zware schade op. Straten liggen vol puin. In de wijde omgeving sneuvelden ramen en voertuigen raakten zwaar beschadigd. Bewoners van de bovengelegen woningen werden met ladders omlaag geholpen.

Op de Place de l’Opéra staan twee helikopters klaar om de gewonden af te voeren. Het ministerie heeft in de buurt een opvangcentrum geopend. Premier Edouard Philippe is samen met Castaner en de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, aanwezig op de rampplek.

Straten schudden

Pedro Goncalves, een medewerker van het Mercure-hotel tegenover de bakker, zegt dat hij de brandweerlieden de bakkerij zag binnengaan, maar hij en zijn collega’s dachten dat het vals alarm was. Beiden gingen weer aan het werk. Ongeveer een uur later deed de explosie de omliggende straten schudden.

,,Vanuit het niets hoorde ik een zware explosie’’, vertelt Goncalves. ,,Ik voelde de druk en er was veel zwarte rook en rondvliegend glas. Ik had net genoeg tijd om weg te duiken en mijn hoofd te bedekken.’’ De hotelmedewerker werd getroffen door glasscherven en liep een paar snijwonden aan zijn hoofd op.

Overweldigend geluid

Een getuige vertelt op de Franse televisie over het ‘overweldigende’ geluid van de explosie en de kreten van mensen die vastzaten in de omliggende gebouwen. De plaats van de explosie ligt om de hoek van het bekende theater Folies-Bergère en niet ver van een drukbezocht winkelgebied.

,,We lagen allemaal te slapen en dachten dat er aardbeving was’’, zegt een jonge vrouw, die wakker schrok. ,,We gingen naar beneden en zagen dat het gebouw in brand stond, vult haar broer aan. Ook andere buren schrokken wakker door de explosie. Sommigen liepen in nachtkleding en blootsvoets de straat op.

,,Alle ramen van het appartement sprongen en deuren vlogen uit hun scharnieren’’, vertelt een buurtbewoner. ,,Kinderen waren in paniek.’’ Ook gasten van in de wijk gelegen hotels maakten zich in allerijl uit de voeten, meldt AFP. Diverse geëvacueerde toeristen liepen met hun koffers in de hand over straat.

Gele hesjes

Voor zaterdag staat Parijs nieuwe demonstraties van de gele hesjes te wachten. De Franse hoofdstad heeft politie in gepantserde voertuigen klaarstaan en sommige steden hebben uit voorzorg winkels dicht laten timmeren.

De afgelopen weken kwam het tot heftige confrontaties tussen politie en betogers. In totaal zijn voor het negende weekeinde op rij zo’n 80.000 veiligheidstroepen opgetrommeld. Minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, heeft gedreigd streng op te zullen treden tegen relschoppers.

Twee doden in centrum van Parijs na gasexplosie in bakkerij
Foto: AFP