Chauffeur (56) die geel hesje doodreed bij grens komt uit regio Tilburg

Print
Chauffeur (56) die geel hesje doodreed bij grens komt uit regio Tilburg

Afbeelding: Track’88

De vrachtwagen die betrokken was bij de dodelijke aanrijding vrijdagavond net over de grens bij Eijsden is gevonden bij Tilburg.

De vrachtwagen stond op een parkeerplaats, mogelijk bij een bedrijf. De politie heeft daar zaterdag onderzoek gedaan, dat tegen de avond was afgerond. De chauffeur komt ook uit de regio Tilburg.

Agenten wachten op het officiële aanhoudingsbevel. Het Europese opsporingsbevel wordt momenteel in België opgemaakt. Daarna kan de man worden aangehouden, meldt een woordvoerder van de politie Zeeland-West-Brabant aan het AD. De Nederlandse politie hoopt de man zaterdagavond nog te arresteren, maar justitie in België gaat ervan uit dat het aanhoudingsbevel zondag pas komt.

Opzettelijk

Het zou gaan om een 56-jarige man uit de regio Tilburg die vrijdagavond opzettelijk is doorgereden na het zien van de demonstranten op de snelweg, zoals een ooggetuige meldt. De Belgische politie gaat niet uit van een ongeval, maar verdenkt de vrachtwagenchauffeur van ‘het opzettelijk slagen en verwondingen met de dood tot gevolg’. ,,Al mag hij daar straks zijn eigen lezing tegenover zetten”, zegt Catherine Collignon van het parket van Luik.

Lees ook: Gele rozen voor activist Roger, ook uit Limburg

Vrijdagavond kwam het tot een aanrijding van de truck en een aantal demonstranten, de ‘gele hesjes’ die de snelweg richting Eijsden wilden blokkeren. Na de crash had de politie de vrachtwagenchauffeur naar een parkeerplaats gedirigeerd, maar de trucker sloeg op de vlucht. Aan de hand van het kenteken is de vrachtwagen vrijdagavond laat opgespoord in de buurt van Tilburg.

Herdenking

Het slachtoffer is de 50-jarige man Roger B. uit het Luikse Liers. Hij zou op slag dood zijn geweest na de klap. Een andere demonstrant zou gewond geraakt zijn. Het doorrijden na een ongeval met fatale afloop wordt in België bestraft met in het uiterste geval een gevangenisstraf van drie jaar.

Bij een stille tocht voor de overleden demonstrant kwamen zaterdagmiddag in Luik tussen de 200 en 300 mensen samen. Zij deelden gele rozen uit.

Fataal ongeluk gele hesjes bij Visé - 11 januari 2019 (Bron: Track ‘88). Video: Track’88