Chauffeur (56) uit Dongen opgepakt in de regio Tilburg

Print
Chauffeur (56) uit Dongen opgepakt in de regio Tilburg

Afbeelding: Track’88

De vrachtwagenchauffeur die wordt verdacht van opzettelijke aanrijding van een geel hesje, bij de grens bij Eijsden, is zaterdagavond opgepakt. Dat bevestigt het parket van Luik. Het gaat om een 56-jarige man uit Dongen, die in de regio Tilburg werd aangehouden. Het parket in Luik stelt dat het eerste verhoor zondag al in Nederland zal plaatsvinden.

Het eerste verhoor zal gaan over de betrokkenheid van de man bij het ongeluk in Visé. Er wordt nog niet ingegaan op de details van het incident. Dat zal pas na uitlevering aan België gebeuren.

De Nederlandse politie had de man al een paar uur in het vizier, maar wachtte op het officiële Europees aanhoudingsverzoek van België. Dat liet enige tijd op zich wachten. Of het verzoek zaterdagavond ook echt is ingediend, is niet helemaal duidelijk. Het kan mogelijk nog enkele dagen duren voordat de verdachte man wordt uitgeleverd aan België, zo meldt een Belgische woordvoerder van het parket van Luik. 

Opzet
De man zou vrijdagavond opzettelijk zijn doorgereden na het zien van de demonstranten op de snelweg, zoals een ooggetuige meldt. De Belgische politie gaat niet uit van een ongeval, maar verdenkt de vrachtwagenchauffeur van ‘het opzettelijk slagen en verwondingen met de dood tot gevolg’. ,,Al mag hij daar straks zijn eigen lezing tegenover zetten”, zegt Catherine Collignon van het parket van Luik.

Lees ook: Gele rozen voor activist Roger, ook uit Limburg

Gevlucht
Vrijdagavond kwam het tot een aanrijding van de truck en een aantal demonstranten, de ‘gele hesjes’ die de snelweg richting Eijsden wilden blokkeren. Na de crash had de politie de vrachtwagenchauffeur naar een parkeerplaats gedirigeerd, maar de trucker sloeg op de vlucht. Het doorrijden na een ongeval met fatale afloop wordt in België bestraft met in het uiterste geval een gevangenisstraf van drie jaar.

Herdenking
Het slachtoffer is de 50-jarige Roger B. uit het Luikse Liers. Hij zou op slag dood zijn geweest na de klap. Een andere demonstrant zou gewond geraakt zijn.

Bij een stille tocht voor de overleden demonstrant kwamen zaterdagmiddag in Luik tussen de 200 en 300 mensen samen. Zij deelden gele rozen uit.

Fataal ongeluk gele hesjes bij Visé - 11 januari 2019 (Bron: Track ‘88). Video: Track’88