Lezing

Gouverneur: de overheid vraagt te veel van sommige mensen

Print
Gouverneur: de overheid vraagt te veel van sommige mensen

Gouverneur Theo Bovens Afbeelding: Johannes Timmermans

Brunssum -

In zijn Drie Ringenlezing in de Pelgrimskerk in Brunssum heeft gouverneur Theo Bovens zaterdag gezegd dat de overheid meer rekening zou moeten houden met kwetsbare mensen die de veranderingen niet kunnen bijbenen en niet zelfredzaam zijn. Hij pleit voor een barmhartige samenleving.

Commissaris van de Koning Theo Bovens (CDA) sprak in de Drie Ringenlezing over zijn geloof, zijn inspiratie en zijn twijfels. Maar hij uitte ook zijn zorgen over groepen aan de onderkant van de samenleving. De overheid gaat er, aldus de gouverneur, als vanzelf vanuit dat elke burger een assertieve, zelfredzame mondige persoon is. „Door enorm te hameren op eigen kracht en zelfredzaamheid, en participatie, diskwalificeer je – onbedoeld neem ik aan – degenen die dat minder kunnen of zijn.”

Internet

Bovens noemt als voorbeeld de Nationale Ombudsman die opkomt voor alle mensen die geen internetverbinding hebben en toch belasting moeten aangeven. „Een overheid die uitgaat van het feit dat er ook kwetsbare mensen zijn, verstoken van internet, volstrekte digibeet, die overheid zou gezorgd hebben dat de Ombudsman een dergelijk verwijt niet hoefde te maken.”

Bijstand

Volgens de gouverneur kan de overheid niet van iedereen verlangen mee te doen. „Als je langs de kant staat, door wat voor reden dan ook, ontmoet je minder waardering. Zo vraagt een gemeente een tegenprestatie van mensen in de bijstand, en dat moet dan meer inhouden dan het zijn van een goede moeder, of van een goede dochter voor je zieke ouders. En als je dat allemaal niet kunt, bijvoorbeeld door een zeer hoge leeftijd of het hebben van een beperking, ga je je onwillekeurig schuldig voelen. Niet de mens zelf telt, maar wat hij doet, lijkt het. De inactieve burger voelt zich nauwelijks opgemerkt, voelt zich minder.”

Ongelijkheid

Bovens pleit voor een overheid die uitgaat van het feit dat er kwetsbare mensen zijn. Die overheid waardeert inzet en zorg voor anderen, maar diskwalificeert de kwetsbare mens niet. „Die overheid zou niet moeten toelaten dat dit type ongelijkheid tussen actieve mensen met mogelijkheden en talenten enerzijds, en inactieve, of tijdelijk minder actieve mensen anderzijds, ontstaat; beide categorieën zijn immers lid van dezelfde samenleving. Zo’n overheid past bij een barmhartige samenleving.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje