Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Buuttekampioen Bas van Neer: ,,Je moet het publiek bij de kladden grijpen”

Dit artikel krijg je gratis van ons cadeau

Buuttekampioen Bas van Neer: ,,Je moet het publiek bij de kladden grijpen”

Afbeelding: DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

Susteren -

Toen zijn vrouw Alice in de nacht voor de finale niet kon lachen om de twee nieuwe grappen, die hij bedacht had voor het einde van zijn buut, wist Bas van Neer dat hij grote kans maakte om de buuttekampioenschappen dit jaar te winnen met ‘Werk höbbe is niks.’

,,Alice is een zeer belangrijke graadmeter voor mij. Als zij lacht om een grap van me, dan weet ik dat die in de zaal niks doet. Maar als Alice de grap niks vindt, dan weet ik dat ik goed zit,” zegt Bas van Neer. Kleine oogjes en een wat verkreukeld gezicht. Na de gewonnen finale werd hij in zijn arrangementencafé Het Gemood in Susteren door tientallen vrienden en bekenden hartstochtelijk toegejuicht. ,,Tot in de late uurtjes.”

Lees ook:Buuttekampioen Van Neer: ‘Ik ben totaal verpopzakt’

Vat bier

Drievoudig LVK winnaars Spik en Span kwamen langs om hun plaatsgenoot te trakteren met hun lied ‘Kampioene van de Buut’, burgemeester Jos Hessels was ook van de partij en gaf een vat bier weg voor de winnaar. ,,Jawel, die wordt betaald, komt dik in orde”, zegt de blije winnaar sussend. Tot half zeven duurde het feest, vandaar de kleine oogjes en het verfrommelde uiterlijk, geeft de lachende Van Neer toe in zijn café dat nog ruikt naar bier en feest. Tegen de muur een tafel met kruisbeelden in allerlei formaten en schilderijen van heiligen. Aan een andere muur een plakkaat met erop “Hier vloekt men niet”. ,,Een oom zei toen ik klein was : Jij wordt pastoor of buuttereedner. Pastoors en buuttereedners hebben veel gemeen: ze houden allebei veel van praten, de een vanaf de preekstoel, de ander in een ton”, zegt hij met een lach. ,,Het was wel hard werken tijdens de finale”, zegt hij met een zucht.

LVK-winnaars Spik en Span zingen voor winnende buuttekampioen uit Susteren. Video: De Limburger

Naast de uitblijvende lach van Alice om zijn twee grappen aan het slot van zijn buut, was de ervaring van finale van 2011 ook van doorslaggevende betekenis voor de 43 jarige winnaar. ,,Toen was ik de gedoodverfde winnaar, net als Henrie van Geneijgen dit jaar. Ik wilde per se dat 2011 mijn jaar zou worden, ook al vanwege de magie van het jaar 2011 Verkrampt stond ik toen in de ton. Totaal niet genoten toen. Alleen maar gejaagd om maar zoveel mogelijk lachsalvo’s te scoren.”

Kladden

Toen hij de voorronde in Merkelbeek had overleefd nam hij zich twee dingen voor: zijn buut meer actuele grappen geven, en meer rust pakken tijdens de finale om zelf ook meer te kunnen genieten. ,,Ik heb mijn buut zelfs ingekort zodat ik meer de tijd moest nemen voor mijn spel met het publiek. Je moet het publiek bij de kladden grijpen, je moet de tijd nemen om met een zaal spelen, het publiek uit te dagen, te plagen en te verrassen zodat de mensen voor op hun stoel gaan zitten om te kijken en te horen wat er nog komen gaat.”

Buuttekampioen Bas van Neer: ,,Je moet het publiek bij de kladden grijpen”
Foto: DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

In die opzet slaagde Van Neer optimaal. ,,Hij had de zaal als het ware meteen bij de strot met zijn energieke uitstraling, zijn bravoure en mimiek. Dat heeft hem de zege opgeleverd, hoewel de humor van nummer twee, Hernie van Geneijgen wat veelzijdiger was”, meent drievoudig winnaar Gilbert Petit, wiens winnende Vaandeldrager in 2016 eenzelfde energie, lef en gevatheid etaleerde. ,,Hub Stassen, die drie keer de finale won, vertelde dat mijn twee grappen aan het einde van mijn buut me veel extra punten hebben opgeleverd. Prachtig, dat was ook mijn bedoeling: afsluiten met een knal.”

Gedurfd

Ook is hij tevreden over het genoegen dat hij beleefde tijdens de finale. ,, Toen ik de bühne op ging, zei ik tegen mezelf; Bas, dit is wat je wilt, je hebt nu de kans. Ga ervoor, grijp de zaal bij de strot en speel het spel zoals je dat wilt en geniet ervan”, zegt hij blij, en opgelucht. Gedurfd waren zijn afsluiters wel, erkent hij. Vooral de opmerking van zijn typetje, de goocheme werkzoekende werkloze, tegen gouverneur Bovens. ,,Ik zag de gouverneur zitten en dacht: ik waag het erop: Ik liet mijn type zeggen: ,,Als je hoog in de boom zit, dan hoef je de hele dag geen kloten uit te voeren, hè, Theo?.” Na de finale zei de gouverneur: Je komt toch zeker ook op het Gouvernement optreden, hè”, zegt hij trots. ,,Ja, carnaval is toch ook de gevestigde orde te grazen nemen,” zegt hij met een lach.

Buuttekampioen Bas van Neer: ,,Je moet het publiek bij de kladden grijpen”
Foto: DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

Ijzersterk

Hoewel hij zich tot in de puntjes had voorbereid was hij niet gerust op een gunstige afloop. ,,Ik heb in de coulissen staan kijken naar de buut van Henrie van Geneijgen. Ijzersterk was zijn Sjaak den Weegenwacht. Voor mij was Henrie met zijn droogkomische Weegenwacht de grootste kanshebber voor de titel. Ook op basis van het verleden- de laatste acht jaar stond hij zes keer in de finale- verdiende hij de titel, steeds komt hij met een andere en altijd verrassende buut.”

Dat de finale een nek-aan-nekrace tussen Van Neer en Van Geneijgen zou worden, werd tijdens de finale steeds duidelijker. Beiden staken ze qua humor, presentatie en succes bij het publiek boven de andere finalisten uit. Dat bleek ook uit de jury-uitslag. Met slechts drie punten verschil (88-85) werd Bas van Neer winnaar. De teleurstelling bij Henrie van Geneijgen uit Swartbroek was zo groot dat hij na afloop niet in staat was om een reactie te geven.

Varkens

Derde, met 68 punten, werd Helga Cornelissen uit Oostrum met haar buut Tanja Truckie. De 41 jarige onderwijzeres, die voor het eerst in de finale stond, was door het dolle heen toen ze de uitslag hoorde en dankte omstandig al haar meegereisde fans. Die hadden bij de ingang van de Oranjerie een grote truck met oplader voor het vervoer van varkens geposteerd om Helga te steunen. De kleine kordate Cornelissen speelde een stoere en niet op haar mondje gevallen chauffeur van een varkensvervoersbedrijf.

Van de andere finalisten oogsten Ton Klaessen met Täönke haet problème en Koen Verstappen met ‘As ge awwer wérd veel applaus. Klaessen speelde droogkomisch en met veel onderhuids venijn fraai het gehaspel van de slimme schlemiel Täönke met zijn problème, waarvan zijn schoonmoeder het meest hilarische en hardnekkige probleem was. Voor zijn mimiek, timing en presentatie kreeg de lange inwoner van Neer terecht handen op elkaar hoewel de tijd van de schoonmoeder in de buut onderhand passé hoort te zijn.

Buuttekampioen Bas van Neer: ,,Je moet het publiek bij de kladden grijpen”
Foto: DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

Hot

Wennen moest het publiek aan Koen Verstappens ‘opgewekter senior’, die niet de man van de snelle grap en brutale mond was. Maar gaandeweg ontstond er meer en meer waardering voor de relativerende en vrolijk stemmende manier, waarop senior Verstappen het ouder worden becommentarieerde: gevat, speels en luchtig filosofisch. ,,Cremeren is hot tegenwoordig. Want wie wil er niet een warm afscheid. Je kunt zelfs je hond laten cremeren. Fikkie stoken, noemen ze dat.”

Voor Bas van Neer breken er nu hectische tijden aan, zo geeft hij aan .,,Honderden appjes moet ik nog beantwoorden en ik word bestookt met vragen of ik kom optreden Mooi, maar het feest is pas echt compleet als Eva Dewaide, die ik al drie keer heb geholpen om de jeugd buuttekampioenschappen te winnen, dit jaar ook goud wint.”