Nieuw fonds moet Limburgse film(ers) extra zetje geven

Print
Nieuw fonds moet Limburgse film(ers) extra zetje geven

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Met 40.000 euro per jaar krijgt de Limburgse filmsector een extra financiële injectie van het Prins Bernhard Cultuurfond Limburg. Filmplatform Stichting CineSud en Stichting Movie Scenes van producent Elbe Stevens staan garant voor begeleiding en training van (jonge en nieuwe) filmmakers die in de provincie actief zijn.

Dat nieuws maakte Theo Bovens, commissaris van de koning én voorzitter van de Limburgse tak van het Prins Bernhard Cultuurfonds, zondagmiddag bekend tijdens het Limburg Film Festival in Venlo.

Het nieuwe ‘Investeringsfonds Limburg Filmt’ is een aanvulling op het bestaande Limburgse filmfonds dat de provincie Limburg onder haar hoede heeft. Een veelgehoord kritiekpunt op het Limburgse filmfonds is dat het (te) lang duurt voordat resultaat zichtbaar is.

Versnellen

Volgens Franken moet de komst van het nieuwe ‘Investeringsfonds Limburg Filmt’ filmprocessen zoals het bij elkaar krijgen van voldoende financiers, maar ook de inhoudelijke totstandkoming van bijvoorbeeld scripts met intensievere training en begeleiding versnellen.

“Het nieuwe fonds is nadrukkelijk bedoeld om de Limburgse filmsector te voorzien van een structurele infrastructuur. Zodat jonge, nieuwe makers maar ook filmproducenten beter begeleid en getraind worden waardoor filmprojecten sneller gerealiseerd kunnen worden.”

Begeleid

Voor 2019 gaan Franken en Stevens zich met name richten op scriptschrijvers en producenten. Er moeten trainingslabs komen waar jonge professionals en nieuwe filmmakers intensief begeleid worden door (inter)nationale toppers uit het vak, belooft Franken. Hij kan nog geen namen noemen, omdat het inhoudelijke programma op dit moment geschreven wordt.

Het nieuwe Investeringsfonds Limburg Filmt is een initiatief van Franken en filmproducent Stevens die al in 2017 met het idee naar Bovens gestapt zijn. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg heeft toegezegd om de komende drie jaar elk jaar 40.000 euro beschikbaar te stellen voor het nieuwe filmfonds om daarmee de Limburgse filmketen verder te ontwikkelen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →