Limburgers op dreef in Egmond aan Zee

Print
Limburgers op dreef in Egmond aan Zee

Roel Wijmenga, vorig jaar tijdens de Mescherbergloop. Afbeelding: Johannes Timmermans

/ Elsloo / Maastricht / Itteren -

De Limburgse atleten hebben zondag onder zware omstandigheden goed gepresteerd tijdens de ‘Halve van Egmond’. Zowel bij de mannen als de vrouwen finishten ze in de Nederlandse top tien.

Totaal kapot vanwege de harde wind aan de kust kwam Roel Wijmenga over de streep in Egmond aan Zee. Maar wel met het gevoel dat hij z’n beste halve marathon ooit had gelopen. De 1.09.51 uur betekende voor de atleet uit Elsloo net geen persoonlijk record, maar dat was gezien de omstandigheden geen reële doelstelling. De positie van negende Nederlander en 24ste overall in de uitslag zei wat dat betreft meer over de geleverde inspanning. ,,Het was windkracht zes en de duinen lagen er heel slecht bij met veel modder”, schetste hij het beeld van de wedstrijd waarin toppers als Michel Butter en Khalid Choukoud uitvielen met blessures en daarom een vraagteken zijn voor de Abdijcross in Kerkrade van komende zondag.

De gehele wedstrijd vocht Wijmenga een duel uit met die andere Zuid-Limburger; Ricardo Floris. Gezamenlijk trotseerden ze de windstoten op het strand van soms wel 90 kilometer per uur. Het maakte de wedstrijd, die altijd al garant staat voor spektakel met z’n strand en duinen, tot een ware uitputtingsslag. Dat gaf de prestatie van Wijmenga nog wat meer cachet. ,,We liepen het eerste gedeelte op het strand in de kopgroep en later kwam ik alleen te zitten en kwam het groepje met Ricardo bij me. Toen ben ik aangehaakt en zijn we samen weggelopen. In de laatste kilometer was het een kwestie wie het meeste over had. Dat was ik. Voor mij was dit geen doel op zich, maar de vorm is groeiende. Over twee maanden tijdens de City-Pier-City wil ik als de omstandigheden beter zijn richting de 1.07 uur in voorbereiding op de marathon van Rotterdam.”

Floris finishte uiteindelijk vijf tellen achter Wijmenga als tiende Nederlander en 25ste overall in de uitslag. Hij gaf maar een goede minuut toe te geven op z’n snelste tijd ooit gelopen, eveneens in Egmond, maar onder veel betere omstandigheden. Winnaar werd de Ethiopische atleet Ayele Abshero (1.04.57), die voor de derde keer won.

Bij de vrouwen eindigden de Maastrichtse zussen Ummels beiden knap in de top-tien. Bo Ummels was haar tweelingzus Britt een halve minuut te snel af. Bo, die zich vorig jaar meer toelegde op de langere afstanden, kwam met haar 1.19.31 als zesde over de meet. Britt finishte in 1.20.05 uur als zevende. Miranda Boonstra werd negende: 1.21.19. Winnares werd de Ethiopische Haven Hailu: 1.14.51.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →