Chauffeur vrijgelaten, waarschijnlijk verwisseling in zaak dodelijke aanrijding actievoerder in geel hesje

Print
Chauffeur vrijgelaten, waarschijnlijk verwisseling in zaak dodelijke aanrijding actievoerder in geel hesje

Demonstrant omgekomen bij actie gele hesjes op snelweg bij Visé Afbeelding: BD/Nick Rompelberg

De 56-jarige vrachtwagenchauffeur uit Dongen die zaterdagavond werd aangehouden op verdenking van de dodelijke aanrijding van een demonstrant in een geel hesje, is weer vrijgelaten. Hij blijkt niets met de aanrijding te maken te hebben.

Er zou sprake zijn van een verwisseling. De juiste verdachte zou inmiddels ook zijn gepakt, in een andere regio. 

De chauffeur werd zaterdagavond opgepakt op verzoek van de Belgische autoriteiten. Hij werd verdacht van het opzettelijk aanrijden van een demonstrant op de snelweg bij Visé, net over de grens bij Maastricht. Naar nu blijkt zijn in België twee vrachtwagens verwisseld. 

Lees ook: Ooggetuige over doodgereden man in geel hesje: 'dit was geen ongeluk'

De Dongenaar is zondag op last van de onderzoeksrechter weer vrijgelaten. Hij blijkt helemaal niet betrokken bij de aanrijding en is ook geen verdachte meer, zegt de politie maandagochtend. Ook de truck van de man, die vrijdagavond laat in beslag is genomen, is weer teruggegeven. 

Blokkade
Het incident gebeurde vrijdagavond tijdens een blokkade van de snelweg naar Maastricht door zo’n twintig mensen in gele hesjes. Die blokkeerden ter hoogte van de Belgische plaats Visé één rijstrook om hun ongenoegen over het beleid van de regering te uiten.

Het slachtoffer van de dodelijke aanrijding was een 50-jarige man uit België. Hij protesteerde met twintig anderen in gele hesjes op de snelweg tussen Luik en Maastricht. Daarbij hielden ze al het vrachtverkeer tegen. Overig verkeer mocht over een andere rijstrook wel doorrijden. Het ging mis toen een vrachtwagen ook over deze rijbaan wilde doorrijden. Het slachtoffer probeerde hem tegen te houden, door met een moersleutel op de zijruit te tikken. Toen de chauffeur gas gaf, belandde de man in het gele hesje onder de wielen. Hij stief ter plekke. Een andere demonstrant raakte gewond. 

Uit het zicht
De Belgische politie wilde de vrachtwagen daarna begeleiden naar een parkeerplaats. Maar de chauffeur reed door en raakte uit het zich van de politie. Aan de hand van het genoteerde kenteken kwam de politie zaterdag uit in Dongen. De verdachte vrachtwagen stond daar geparkeerd. Die is zaterdag weggesleept naar een hangar, waar de politie zaterdagmiddag onderzoek heeft gedaan. 

Lees ook: Chauffeur (56) uit Dongen die geel hesje doodreed opgepakt in Tilburg

De Dongense chauffeur werd zaterdagavond rond 22.00 uur opgepakt, na een Europees aanhoudingsbevel van de Belgische autoriteiten. Zondag is hij verhoord, in een gesprek waarin het onder andere zou gaan over mogelijke overleving naar België. Aan de hand daarvan en het onderzoek, heeft de onderzoeksrechter later op de dag bepaald dat deze man niets met de aanrijding te maken heeft gehad. 

Video: Track '88