Profielwerkstuk op de planken

Print
Profielwerkstuk op de planken

Ingrid en Yannique brengen hun profielwerkstuk tot leven op de planken van Dok6. Afbeelding: VIA Limburg

Panningen -

Het profielwerkstuk is al jaren een vast onderdeel voor havo- en vwo-leerlingen in de laatste klas van hun middelbare schoolcarrière. Voor de een is het een hels karwei, de ander draait er zijn hand niet voor om. Yannique van Megen en Ingrid Ledoux besloten het maken van het werkstuk te combineren met hun passie voor het toneel. Ze schreven een eigen theatervoorstelling. Op donderdag 24 januari spelen ze hun stuk eenmalig op het toneel van Dok6.

„Het idee om een eigen theaterstuk te schrijven bedacht ik vorig schooljaar”, vertelt Yannique. „Ik heb theater altijd al heel leuk gevonden dus mij leek het wel wat om een eigen voorstelling te schrijven voor het profielwerkstuk. Maar omdat het niet helemaal aansluit bij ons profiel had ik niet gedacht dat Ingrid het ook een goed idee zou vinden. Tot mijn verbazing was ze enthousiast en zo ging het balletje rollen.” Een jaar lang werkte het duo aan het theaterstuk. Van het script tot het decor, alles bedachten ze zelf. „We doen al jaren mee met de revue op het Bouwens. Daardoor wisten we al het een en het ander over het theater”, aldus Ingrid. Er is overigens wel een groot verschil tussen de passie die de meiden met elkaar delen. Waar Yannique het liefst op de planken staat, vindt Ingrid het juist leuk om achter de schermen bezig te zijn met het organiseren. Bij het brainstormen over de invulling van het theaterstuk ontstond daardoor wel de vraag: wie gaat het uitvoeren? Zo ontstond het idee voor ‘Tweespraak’, een cabaretvoorstelling over wat er allemaal in je hoofd omgaat als je maar één kant van een telefoongesprek meekrijgt. Tijdens de voorstelling voert Ingrid achter de schermen een telefoongesprek. Yannique luistert vanaf het toneel mee en geeft met haar eigen fantasie invulling aan waar het gesprek over gaat. Verschillende herinneringen uit hun vriendschap passeren de revue en als aan het einde duidelijk wordt waar het telefoongesprek daadwerkelijk over ging, is de verbazing groot.

Complimenten

Met een eigen theatervoorstelling mogen de meiden rekenen op veel complimenten. „Leraren en leerlingen zijn enthousiast, maar ze zien ook hoeveel tijd er in gaat zitten. Het scheelt dat we bezig zijn met een grote passie, dat drijft ons ook wel om er iets moois van te maken. Want het is ontzettend gaaf om op deze manier je eigen invulling te kunnen geven aan een schoolproject”, vertellen de meiden enthousiast.

Zenuwen

Nu de dag van de voorstelling steeds dichterbij komt, beginnen de zenuwen ook wel een rol te spelen. „We zijn ons er steeds meer van bewust dat we straks op een echt toneel staan en voor een echt publiek spelen”, vertelt Yannique. „Omdat het maar één opvoering is, moet het ook direct goed gaan. Tijdens de revue merk je vaak dat het de derde avond een stuk beter gaat dan de eerste avond, die ruimte hebben we nu niet. Gelukkig hebben we op de dag van de voorstelling genoeg tijd voor een generale repetitie”, lachen de meiden.

Kaarten

Wie benieuwd is geworden naar de theatervoorstelling is van harte welkom. Aan de kassa van Dok6 en via www.dok6.eu zijn nog kaarten te koop. Voor vijf euro ben je verzekerd van een plaatsje bij de voorstelling op donderdag 24 januari. Aanvang 20.15 uur.