Hemofiliepatiënt zet ervaring om in hulp voor anderen

Hans Meex zet zich in voor patiënt en toekomstig zorgverlener. © Luc Lodder

Hij dacht dat hij de dertig niet zou halen. Inmiddels is Hans Meex 53. De hemofilie waarmee hij geboren is en alle gevolgen daarvan, houden hem niet tegen om positief in het leven te staan. Hans schreef een autobiografie over zijn leven, geeft lezingen en workshops aan ziekenhuispersoneel en farmaceuten en is ambassadeur van Stichting Mens Achter de Patiënt.

Judith Bouwels

In zijn boek legt Hans Meex onder andere zijn medische toestand uit. Geboren met hemofilie, waardoor hij bijna zijn hele leven is behandeld met bloedplasmaproducten. Hierdoor is hij begin jaren negentig besmet met hiv en hepatitis C. „Ik was toen 26 en ik dacht meteen ‘de 30 haal ik niet’.” De inwoner van Simpelveld kwam terecht bij artsen van verschillende disciplines, die pas zijn gestart met overleggen over hun patiënt toen Hans en zijn vrouw met de vuist op tafel sloegen.

Lezingen in de medische wereld

Dit laatste heeft indruk gemaakt bij verschillende partijen. Zijn boek ging, zoals Hans zegt, ‘een eigen leven leiden’. „Raden van Bestuur van ziekenhuizen en farmaceuten lazen mijn boek en waren onder de indruk van hoe ik mijn artsen zo ver heb gekregen om samen te werken.” Daardoor ontving hij meerdere verzoeken om lezingen en trainingen te geven aan personeel. Hierbij maakt hij sinds kort gebruik van een nieuw hulpmiddel: een korte documentaire, waarin hij kan laten zien en horen wat hij ook beschrijft in zijn boek. Empathie voor patiënten en hun naasten en interdisciplinair samenwerken zijn de hoofdzaken die aan bod komen.

Stichting Mens Achter de Patiënt

Waar empathie en interdisciplinair samenwerken ook op één staan, is bij Stichting Mens Achter de Patiënt. Deze mensgerichte onderwijsmodule wordt toegepast bij de zorgopleidingen van Maastricht University, Zuyd Hogeschool en ROC Leeuwenborgh en Gilde Opleidingen. Hans is ambassadeur van het programma waar twaalf studenten en vier patiënten tijdens een module samenwerken. Er wordt daarbij nadruk gelegd op de communicatie tussen arts en patiënt en diens naasten. Voor Hans, als ervaringsdeskundige, is dit een ideale combinatie: „Ik zet me in voor de patiënt in het algemeen en voor de toekomstige zorgverlener.”

Beperkt energiepotje

Tegenwoordig gaat het goed met Hans. Zijn medische toestand is op dit moment stabiel. Hij neemt naast zijn eerdergenoemde vrijwillige activiteiten ook de tijd voor zichzelf. Hij verlegt bijvoorbeeld zijn eigen grenzen, om actief te blijven. „Een van die doelen was de trappen bij Snowworld in Landgraaf op te kunnen lopen”, vertelt Hans. „Ik heb hier zeven weken op moeten oefenen, maar het is me gelukt om ze op en weer af te lopen.” Hij moet zijn agenda wel goed beheren, aangezien de optimist in 2018 te veel hooi op zijn vork nam. „Ik heb maar een beperkt energiepotje.”

Toekomst

In 2019 staan er opnieuw lezingen en trainingen voor de deur, waaronder in het buitenland. Hans geeft voor de derde keer een lezing in Stockholm. Exacte data zijn echter nog niet vastgelegd. Er wordt zo veel mogelijk van dag tot dag bekeken. Ondanks dat de Simpelveldenaar niet veel energie heeft, heeft hij het gevoel 80 te kunnen worden. „En dit heb ik te danken aan mijn vrouw. Iedere keer als ik mijn ogen open deed toen ik lang in het ziekenhuis lag, was zij daar. Ze was de motor om niet op te geven.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal