Uitkijken voor overstekend wild bij de Big Five Marathon

Print
Uitkijken voor overstekend wild bij de Big Five Marathon

Richard Bergs, hier in actie, bij de marathon van Rotterdam. Afbeelding: Richard Bergs

Roggel -

Een droom die uitkomt. Zo betitelt Richard Bergs zijn deelname aan de Big Five Marathon in Zuid-Afrika. Met dank aan Radio 538.

De voorbereiding op dit unieke hardloopevenement staat even op een lager pitje voor de 38-jarige financieringsspecialist uit Roggel. Elize, zijn vijf maanden oude dochtertje, onderging afgelopen week in Utrecht een zware operatie vanwege een ernstige hartafwijking. “Ik had m’n hardloopspullen meegenomen, maar die zijn nog niet uit de tas geweest”, vertelt Richard. “De zorg om zo’n ukkie is een zware emotionele belasting, maar gelukkig gaat het met haar weer de goede kant op.” Ondanks de zorgen maakt Richard elke week zijn trainingskilometers. Hij voetbalde bijna 25 jaar in de lagere elftallen van SV Roggel, maar ontdekte dat zijn passie bij het hardlopen lag. “Ik was een voetballer met een matige techniek en moest het hebben van mijn loopvermogen en inzet. Naast het voetballen deed ik al aan hardlopen en heb ik meegedaan aan de Venloop en een paar halve marathons. Duursporten lagen me beter dan voetbal en ondanks een mooie voetbaltijd heb ik er geen dag spijt van gehad dat ik ruim twee jaar geleden de voetbalschoenen aan de wilgen heb gehangen.” Een eerste doel was het lopen van de marathon van Rotterdam. “Daar heb ik -door schade en schande- veel van geleerd. Ik trainde verkeerd, liep een blessure op en mijn fysiotherapeut vertelde me dat ik die marathon uit het hoofd kon zetten. Maar ik zette door en heb ‘m uitgelopen. De laatste kilometers waren een hel.”

Verrassing

Bergs besloot lid te worden van Atletiekclub Leudal, beter en gerichter te trainen en stelde zijn doelen bij. “Ik wilde de tien kilometer onder de 40 minuten lopen. Dat lukte al op oudejaarsdag 2018. Een collega, ook een fanatiek hardloper, attendeerde me op de Big Five Marathon in Zuid-Afrika. Ik zocht wat info op en het leek me ontzettend cool. Alleen...aan deze marathon kunnen slechts 300 lopers deelnemen.” Het inzenden van zijn ‘beste wens’ bij Radio 538 bood uitkomst. Het radiostation vervult hierbij wensen van luisteraars en Richard was één van de gelukkigen. Dat vergde wel een geheimhoudingsoperatie, met zijn vrouw Miranda en collega Wilbert als spil in het complot. Medio december stond een cameraploeg en een team van Radio 538 op de stoep bij zijn werkplek. “Ik werd door een collega naar een kamer gelokt met de smoes dat een grote klant op me wachtte, toen plotseling vier mensen met een camera binnenvielen en me vertelden dat mijn wens in vervulling ging. Ik was sprakeloos. Buiten de uitzending vocht ik tegen de tranen toen me een aantal pluchen knuffels werd aangeboden voor mijn dochter. We hadden net een heftige tijd achter de rug vanwege haar hartafwijking.” Inmiddels overheerst de blijdschap en op 22 juni staat Richard aan de start van de marathon die door het Entabeni natuurreservaat loopt in de Limpopo provincie in Zuid-Afrika. “Je loopt over de savanne, waar normaal safari-jeeps rijden en waar je de ‘Big Five’, oftewel leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels, kunt spotten”, vertelt Richard. “Kan zijn dat deze dieren je pad kruisen terwijl je loopt. Niet verwonderlijk dat je vooraf de nodige veiligheidsinstructies krijgt.” Het lopen van een goede eindtijd is van secundair belang. “Dat is ook niet mogelijk, met ruim duizend hoogtemeters en een onverhard parcours”, weet Richard. “Het wordt een fysieke en mentale uitdaging, maar genieten staat voorop.” De komende tijd staat in het teken van trainen, elke week zo’n 50 tot 60 kilometer. Onderdeel van de prijs van Radio 538 is, naast de reis en het verblijf, een driedaagse safari. Vrouw Miranda gaat mee, dochter Elize blijft dan bij oma en opa. “We zullen haar vast missen, maar ze is in goede handen”, zo besluit Richard.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen