Familiedrama: Spaanse peuter Julen valt in 110 meter diepe put

Print
Familiedrama: Spaanse peuter Julen valt in 110 meter diepe put

De put waarin Yulen vastzit, is zo’n 110 meter diep en 25 centimeter breed. Foto: Bomberos de Malaga

Een twee jaar oud jochie uit Málaga beheerst het nieuws in Spanje. Hij viel zondag tijdens een familie-uitje in de bergen in een waterput van zo’n 110 meter diep en 25 centimeter breed. Spaanse media houden liveblogs bij over de zoekactie naar peuter Julen.

De put is een prospectiegat dat werd gegraven om te zoeken naar water. Reddingswerkers zoeken er al zeventien uur naar sporen van de vermiste peuter. Hij viel zondagmiddag omstreeks twee uur in het boorgat. De omstandigheden waaronder dat gebeurde, zijn nog onduidelijk.

Het boorgat bevindt zich op privéterrein en het is niet duidelijk of het was afgedekt of op een andere manier was beveiligd.

Zakje snoep

Het drama met Julen vond plaats tijdens een uitje met familie naar hun weekendhuisje in Totalán, een bergdorp ten noordoosten van Málaga. De vader van de peuter sloeg alarm. Sindsdien zoeken zo’n honderd brandweerlieden, politiemensen en leden van de civiele bescherming naar sporen van het ventje. Ze krijgen hulp van speciale bergreddingsteams en duikers. Er wordt gezocht met speciale camera’s aan kabels die in het gat zakken.

Tot nu toe werden geen hulpkreten of andere geluiden van de vermiste peuter opgevangen, zo verklaarde de brandweercommandant van Málaga die de zoek- en reddingsactie leidt. Het enige spoor is volgens hem een zakje snoep dat Julen in zijn hand had voordat hij in het boorgat viel. Het was te zien op camerabeelden.

Die hebben verder nog niets opgeleverd. Dat komt mede doordat de camera’s niet verder komen dan zo’n zeventig meter diep. De peuter moet zich nog dieper in het boorgat bevinden. Het is niet bekend of zich water in de put bevindt.

Verticale tunnel

Reddingswerkers hebben aan de bovenkant van het gat zo’n 30 centimeter aarde weggehaald maar kunnen naar eigen zeggen niet verder graven uit vrees voor instorting van het boorgat. Ze bekijken momenteel of het mogelijk is een verticale tunnel te graven die parallel loopt aan het gat om van daaruit de plek te bereiken waar de peuter zich bevindt.

Een regeringsvertegenwoordiger noemt de zoek- en reddingsactie ‘erg moeilijk en complex’. ,,Het boorgat is erg smal en vochtig, er valt bij elke beweging aarde in en het is koud’’, verklaarde Maria Gámez Gámez ter plaatse aan de media.

Volgens haar is het technisch onmogelijk om iemand uit zo’n smalle put te redden maar bestaan er technologieën om toegang te krijgen tot diepe en smalle plekken zoals deze. ,,Alle technisch mogelijke oplossingen worden onderzocht om de peuter te lokaliseren en te redden.’’ Tal van gespecialiseerde bedrijven hebben volgens de regeringsvertegenwoordiger alternatieven aangedragen.

Broertje

Het incident met Julen is volgens Spaanse media het tweede drama in zeven maanden tijd voor de familie. Die verloor in mei vorig jaar de drie jaar oude Oliver. Het ventje kreeg een hartaanval tijdens een korte wandeling met een familielid. Julens broertje was drie weken eerder opgenomen in het ziekenhuis nadat hij op straat in elkaar was gezakt. Artsen slaagden er niet in vast te stellen waardoor dat kwam.