Neergestoken burgemeester Gdansk overleden na steekpartij

Print
Neergestoken burgemeester Gdansk overleden na steekpartij

Pawel Adamowicz Afbeelding: EPA

De burgemeester van de Poolse stad Gdansk, Pawel Adamowicz (53), is overleden aan de verwondingen die hij door een steekincident had opgelopen. Dat heeft de Poolse minister van Gezondheid maandag in een verklaring laten weten.

Adamowicz raakte zondagavond ernstig gewond toen een man op hem instak tijdens een bijeenkomst voor goede doelen. De aanvaller stormde volgens Poolse media het podium op en viel de burgemeester met een mes aan.

Volgens getuigen schreeuwde de man dat hij onschuldig in de gevangenis had gezeten tijdens de vorige regering, die werd geleid door Adamowicz’ voormalige partij. De man werd nog op het podium overmeesterd en aangehouden. Hij is een 27-jarige inwoner van Gdansk met een strafblad, die zich met een perspas toegang verschafte tot de bijeenkomst.

Medeleven

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, liet weten ,,kapot’’ te zijn van het overlijden van de burgemeester. ,,Zulk zinloos geweld. Mijn gedachten en gebeden zijn bij zijn geliefden en vrienden’’, twitterde hij. ,,Gdansk, Polen en Europa zullen hem missen.’’

Adamowicz was al twintig jaar burgemeester van Gdansk. Hij maakte deel uit van de democratische beweging die in de jaren tachtig in de Poolse stad ontstond onder leiding van Lech Walesa.

Externe links