Bevrijdingsfestival: toch nog Roermond

Print
Bevrijdingsfestival: toch nog Roermond

Afbeelding: René Corten

Merum / Swalmen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde / Graetheide / Windraak - Het provinciaal bevrijdingsfestival vindt dit jaar toch plaats in Roermond. De organiserende stichting heeft daartoe besloten na overleg met onder anderen gouverneur Theo Bovens.

Stichting Bevrijdingsfestival Limburg maakte vorige maand bekend het evenement per dit jaar te verplaatsen naar Sittard. Dit besluit kwam in Roermond als donderslag bij heldere hemel en leidde tot groot protest. Bovens, die eren en gedenken in zijn portefeuille heeft, was niet gekend in het besluit.

In gesprek
De gouverneur voerde de afgelopen weken gesprekken met de stichting en met de burgemeesters van Roermond en Sittard-Geleen. Tegenover de stichting vielen soms harde woorden, erkent hij. „Omdat ik met een probleem was opgezadeld. Maar het was een verhelderend gesprek waarin ik overtuigd ben van de integriteit van de stichting.” Bovens zegt dat hij geen subsidie zou hebben verleend als de verhuizing erdoor was drukt. Het evenement krijgt van de provincie 30.000 euro per jaar.

Het Bevrijdingsfestival blijft dit jaar in Roermond en in maart wordt bekeken waar het evenement vanaf 2020 plaatsvindt. „We hadden meerdere redenen om uit Roermond weg te gaan. We konden er niet meer groeien waardoor we het ook financieel steeds moeilijker kregen”, vertelt voorzitter Ronald Kohnen van de stichting. „In de gesprekken met de gouverneur en de gemeente zijn toezeggingen gedaan waardoor we het aandurven om dit jaar in Roermond te blijven.” Welke toezeggingen dat zijn, wil Kohnen niet zeggen.

Burgemeester Rianne Donders van Roermond is blij met de beslissing. „Dit festival hoort en past hier en we zullen er alles aan doen om het te houden.”

Sittard-Geleen laat weten zich te conformeren aan het besluit.

Lees ook: Burgemeester Roermond: ‘Vertrek van bevrijdingsfestival voor mij onverteerbaar’

 

 

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen