Doek dreigt te vallen voor Kinderkoor Eys

Print
Doek dreigt te vallen voor Kinderkoor Eys

Heeft het Kinderkoor Eys nog een toekomst? Afbeelding: Jef Bonten

Eys -

Kinderkoor Eys dreigt te verdwijnen. Het ledental is de laatste jaren dramatisch teruggelopen en ledenwerfacties leveren tot op heden niets op.

Niet minder dan 73 jaar bestaat Kinderkoor Eys al. De zestigjarige Alf Franken, muziekdocent aan het Charlemagne College Eijkhagen en het Brandenberg College in Landgraaf, is inmiddels al 37 jaar dirigent. Het kinderkoortje werd in 1946 door wijlen schoolhoofd en dirigent Johan Kokkelmans opgericht. Maar nu dreigt het koor te verdwijnen. “Er waren altijd al ups-and-downs, maar dit is de grootste dip die ik ooit heb meegemaakt. De situatie is vrij hopeloos,” aldus Franken.

Simpelveld

Het koortje telt nog dertien leden, allen meisjes, waarvan er drie uit Simpelveld afkomstig zijn. Al met al een wankele basis. De repetities op maandagmiddag in basisschool Klavertje Vier in Eys beginnen om 15.30 uur, terwijl de school al een uur eerder uit is. Dit om de jeugd uit Simpelveld, waarvan schoollessen om 15.30 uur eindigen, naar Eys te laten komen.

Stekker

Franken: “Bovendien heb ik tegen mijn principes in de concessie moeten doen nu ook al kinderen van groepje 2 (5-jarigen, kleuters) toe te laten. Gevolg: het repertoire moet eenvoudiger. Er is nog een bestuurtje van drie ouders over, dat me probeert ervan te weerhouden de stekker uit het koor te trekken. Ik wil het nog tot het einde van het lopende schooljaar rekken, dan bekijk ik de situatie opnieuw. Als er geen of nauwelijks aanwas is, dan vrees ik het ergste.”

Aantrekkelijk

Inmiddels zijn alle middelen aangegrepen om nieuwe leden te werven, zonder enig resultaat. De dirigent: “Ik doe er alles aan om het koortje aantrekkelijk te maken. Er wordt geen contributie geheven, bijna iedere repetitie krijgen de kinderen van mij een traktatie, met Kerst wacht hen een cadeautje, en jaarlijks organiseren we een uitstapje.”

Natuurlijk werkt het dalende leerlingenaantal en het gebrek aan zang- en muziekonderwijs op de basisschool ook averechts. Het koor beleefde ooit hoogtepunten met 40 jonge leden, terwijl Klavertje Vier nu in zijn totaliteit amper 30 à 40 kinderen méér telt.

Individualisering

Alf Franken noemt ook de verregaande individualisering van de maatschappij, waarvan de kinderwereld blijkbaar niet gespaard blijft, als een van de oorzaken van de terugloop. Hij: “Het is zelfs zo erg, dat ouders mij appen, dat wanneer hun kind geen solo mag zingen, het zich zal bedanken. Ze willen alleen maar schitteren als individu, niet meer in groepsverband. Ze willen alleen maar sterretjes en solisten zijn. Ik laat ook wel eens de mindere goden alléén zingen, want al die borstklopperij leidt tot niets. Einde schooljaar sta ik voor een heel moeilijke beslissing.”

Ik wilde eigenlijk al na Kerstmis stoppen, maar uiteindelijk heb ik vanwege de resterende 13 zangeresjes over mijn hart gestreken. Kijk, zo’n kinderkoor is een stuk van je leven geworden, want ik doe het straks al 38 jaar... Dat kun je niet zomaar terzijde schuiven.”