Roggel Leef Live: 6 x 11 jubileum groots gevierd

Print
Roggel Leef Live: 6 x 11 jubileum groots gevierd

Er wordt druk gerepeteerd voor Roggel Leef Live. Afbeelding: Judith van Bilsen

Roggel -

Leden van de Raad van Elf van carnavalsvereniging De Sjansemaekers draaien pirouettes, lopen op de punten van hun tenen, springen in de lucht en maken andere ballet bewegingen. Ik ben terechtgekomen op een van de doorlopen van Roggel Leef Live.

Wanneer ik gemeenschapshuis La Rochelle in Roggel binnenloop, zitten ze ergens midden in het programma. Regisseur Roger Lataster van MAXX Productions Parkstad kijkt met een schuin oog naar het draaiboek terwijl hij druk gebarend aanwijzingen geeft aan de dansende mannen. Ondertussen proberen de leden van Harmonie Amicitia hun lach in te houden terwijl ze de begeleidende muziek van deze dans spelen.

6 x 11 jarig bestaan

Aanleiding van Roggel Leef Live is het 6 x 11 jarig bestaan van de Roggelse carnavalsvereniging. De vereniging wil dit groots vieren en onder het genot van een pilsje werd al snel besloten dat een samenwerking met de harmonie van het dorp dit wel eens tot iets heel moois kon maken. Ze wilden absoluut geen ‘gewone feestavond’. Daarom werd een professioneel productiebedrijf benaderd, dat samen met de verenigingen een bijzondere voorstelling bedacht. Muziek door de harmonie, zang door jong talent uit het dorp, theater door de carnavalsvereniging en meer lokale talenten.

Enthousiasme

Maxx Productions heeft ruime ervaring met dialectproducties, maar werkt over het algemeen meestal met professionele muzikanten en acteurs. Regisseur Roger Lataster licht toe: „Wanneer we voor een nieuw project benaderd worden, gaan we altijd eerst naar degene die ons vraagt op gesprek. En ik werk alleen met mensen waar ik een goed gevoel over heb. Er moet iets zijn, dat mij het gevoel geeft dat het goed zit.” Toen de repetities eenmaal van start waren, groeide zijn enthousiasme alleen maar: „Ik ben echt onder de indruk van het talent in dit dorp. Sommige acteurs hebben totaal geen ervaring, maar ze leren zo ontzettend snel!”

Lol, plezier, muziek, tradities en folklore

De voorstelling geeft een beeld van de Roggelse vasteloavendj door de jaren heen. Lol, plezier, muziek, tradities en folklore staan centraal. We volgen het koppel Piërke en Merieke door vier generaties, van hun kindertijd totdat zij bejaard zijn. Gedurende al deze jaren zien wij hoe zij carnaval vieren en ervaren. We zien het kiezen van een nieuwe Prins Carnaval, de Bonte Avond, de optocht en nog veel meer momenten van de carnaval. Muzikante van de harmonie en actrice Paula Bakker legt uit waarom de voorstelling ook de moeite waard is, als je niet uit Roggel komt: „Ut vastelaovesgeveul is väör ederein!” Met een grote lach voegt ze daaraan toe: „De humor is super herkenbaar en er zijn genoeg meezingers.” Daarnaast is in de biografie van de carnavalsvereniging de basis van deze voorstelling te vinden: De vastelaovendj laeftj in Roggel en det noe al 66 jaor langk. Det is toch get woea wae gruets op moge zeen in ‘ós leef klein aardig dörpke’.

De voorstelling Roggel Leef Live wordt zowel op vrijdag 25 januari als op zaterdag 26 januari opgevoerd. Entreekaarten zijn te koop bij Top1Toys Coenen in Roggel en kosten 15 euro.