Tefaf schenkt 50.000 euro voor restauratie kunst

Print
Tefaf schenkt 50.000 euro voor restauratie kunst

Detail uit het 19e-eeuwse topstuk ‘Uitzicht op Deshima in de baai van Nagasaki’, door de Japanse Kawahara Keiga Afbeelding: Tefaf

Maastricht -

Het restauratiefonds van kunstbeurs Tefaf schenkt 50.000 euro voor herstelwerk aan twee topstukken. Het gaat om een 19e-eeuws kamerscherm van de Japanse kunstenaar Kawahara Keiga dat nu in bezit is van het Museum Volkenkunde. Het tweede kunstwerk is een 17e-eeuws portret van Charles I door Anthony van Dyck, eigendom van de Londense National Gallery.

Het restauratiefonds van Tefaf bestaat sinds 2012 en is bedoeld om musea en kunstinstellingen die deelnemen aan de Maastrichtse kunstbeurs te helpen met grote restauratieklussen. De 50.000 euro zal gelijk verdeeld worden over de twee topstukken.

Topstuk

Het achtdelige antieke Japanse kamerscherm van Kawahara Keiga (1786 - 1860) is pas recent ‘ontdekt’ omdat het jarenlang onderdeel was van een privécollectie. Museum Volkenkunde (onderdeel van het Tropenmuseum) noemt het kamerscherm een van de topstukken uit hun collectie. Het werk moet wel compleet onder handen genomen worden omdat het in slechte staat is.

Het portret van Vlaamse kunstschilder Anthony van Dyck ‘The Equestrian Portrait of Charles I’ hangt in de ‘Van Dyck’-zaal in de National Gallery in Londen. Het is een van de weinige afbeeldingen van koning Charles I te paard. Die houding was geliefd bij vorsten en keizers omdat het een symbool was van hun macht en moed.

Tijdens de komende Tefaf worden beide restauratieprojecten in woord en beeld getoond voor publiek. Tefaf vindt plaats van 16 tot en met 24 maart in het Mecc Maastricht.