Terreurgroep al-Shabaab claimt terroristische aanslag hotel Nairobi

Print
Terreurgroep al-Shabaab claimt terroristische aanslag hotel Nairobi

Brandende auto’s in Nairobi na een aanval op een hotelcomplex in de stad. Afbeelding: AD/AP

De uit Somalië stammende terreurgroep al-Shabaab zit naar eigen zeggen achter een terroristische aanslag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Doelwit is een luxueus kantoor- en hotelcomplex. De politie heeft ,,een aanval’’ bevestigd. Het is niet bekend om hoeveel daders het gaat. Volgens lokale media zijn minstens drie mensen om het leven gekomen.

Het gaat om het Dust2 Hotel aan de chique noordkant van het centrum van de stad, waar ook een bank en kantoren zijn gevestigd. Ooggetuigen melden aan de krant Daily Nation dat in het zwart gestoken ‘gewapende terroristen’ een aanval uitvoerden aan de Riverside Drive. Volgens ooggetuigen zijn de daders het complex ‘14 riverside’ schietend binnengegaan. Voor het complex staan auto’s in brand. ,,Het is vreselijk. Wat ik heb gezien is verschrikkelijk”, zegt Charles Njenga, die het hotel ontvluchtte.

Veilig

Personen, waaronder een groep vrouwen, werden in allerijl weggeleid van de plaats des onheils. Sommigen werden weggedragen. Het complex dat is aangevallen ligt op minder dan twee kilometer van Westgate Mall en wordt beschouwd als een van de meest veilige delen van de stad.

De Nederlandse ambassade staat ook aan de Riverside Drive, ongeveer een kilometer verderop. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt uit of er Nederlanders betrokken zijn. ,,We doen nooit uitspraken over de beveiliging van onze posten maar volgen de situatie in Nairobi op de voet’’, aldus een woordvoerster.

‘We worden aangevallen’

Ooggetuigen binnen het hotelcomplex zeggen tegen persbureau Reuters dat ze ‘werden aangevallen’. Op tv-beelden is vuur en rook te zien. Na de eerste melding hielden de schoten nog minutenlang aan. Het gebied rondom het Dust2 Hotel is afgegrendeld. ,,We hebben er agenten op afgestuurd, waaronder een antiterrorisme-eenheid’’, zegt politiewoordvoerder Charles Owino.

Herinnering Westgate Mall

Naast de agenten zijn ook ambulances, gewapende veiligheidskrachten en brandweerlieden naar de plek gestuurd. In de lucht cirkelen helikopters. Nog aanwezige hotelgasten zoeken dekking achter fonteintjes en andere objecten in de tuin van het hotel.

De aanval in de Keniaanse hoofdstad roept herinneringen op aan de aanslag op de Westgate Mall in 2013. Extremisten van al-Shabab terroriseerden het winkelcentrum een dag lang. Winkelend publiek werd beschoten en met granaten bestookt. 67 personen vonden de dood.