Discussie N280-variant Baexem op agenda provincie

Print
Discussie N280-variant Baexem op agenda provincie

De discussie over de N280 bij Baexem is de laatste weken opgelaaid. Afbeelding: Archief MGL/Stefan Koopmans

Baexem -

De discussie over de variant van de N280-West bij Baexem krijgt vrijdag een vervolg in Provinciale Staten. Op voorspraak van de Volkspartij Limburg en de VVD staat het onderwerp op de agenda van de commissie mobiliteit.

De afgelopen weken is de roep in Baexem om alsnog onderzoek te doen naar de N280-variant die ruim om het dorp heenloopt, gegroeid. Op een door de inmiddels in het leven geroepen stichting Burger Belangen Baexem gehouden informatieavond kwamen onlangs zo’n honderd inwoners af. De stichting wil dat er alsnog een nadere studie komt naar variant 5e. Vooral nu de door de provincie gekozen variant (3c, dichter bij de kern Baexem) steeds duurder blijkt te worden.

Vergissing

De stichting vond onder meer gehoor bij Statenlid Jos van Rey. „De keuze voor 3c heb ik altijd een historische vergissing genoemd. Men had 5e daar ook bij moeten betrekken. Er is nu een nieuwe stichting, een nieuw ijkpunt en dus wil ik die discussie nog wel een keer aangaan en daar ook een motie over indienen.”

Ook coalitiepartij VVD bij monde van Statenlid Anton Kirkels laat weten graag nog een keer met de Staten van gedachten te wisselen over het onderwerp. „Het leeft bij veel mensen, er zijn zorgen over en het is ook een project dat veel geld kost. Wij zijn altijd voor een gedegen onderzoek naar beide varianten geweest.”

Uitvoeren

De twee fracties vinden geen gehoor bij coalitiepartij CDA. Statenlid Johan Geraats (CDA), zelf afkomstig uit Baexem: „Wij willen de discussie niet overdoen. Destijds lag er genoeg informatie op tafel om een keuze te maken tussen de verschillende varianten. Dat is gebeurd. Het dossier is vaak en uitgebreid besproken. Nu willen we dat het project zo snel mogelijk wordt uitgevoerd.”

De stichting Burger Belangen Baexem zal vrijdag inspreken. De discussie zal voor de inwoners van Baexem ook betekenen dat ze voor de Statenverkiezingen in maart te weten komen hoe elke fractie over de kwestie denkt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen