Kinderkookboek verklapt wat Dylan Haegens graag eet

Print
Kinderkookboek verklapt wat Dylan Haegens graag eet

YouTuber Dylan Haegens en Jumbo-topman Frits van Eerd presenteren het kinderkookboek Helden in de Keuken. Afbeelding: ANP

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

In het nieuwe kookboek ‘Helden in de keuken’ delen sport-, muziek- en YouTube-idolen, zoals Dylan Haegens en Kjeld Nuis hun favoriete gerechten. Het boek, vanaf woensdag te koop, moet kinderen spelenderwijs leren koken en bewust maken van gezonde voeding.

In de Jumbo foodmarkt in Veghel zit groep 8 van basisschool ’t Ven gespannen te wachten. YouTube-held Dylan Haegens komt voor ze koken en dat zorgt voor onrust. Een kind giechelt zachtjes, een ander test zijn stemvolume en de volgende verliest net een tand.

Meester Frank maakt foto’s van alle leerlingen. ,,Heb je ooit gehoord van de Raad van Kinderen?’’ vraagt hij. ,,Dat is een initiatief dat is opgezet om kinderen structureel te laten meedenken met bedrijven en organisaties over maatschappelijke problemen.’’

Gezonder eten

Jumbo werkt sinds 2011 samen met de Raad van Kinderen en doet al drie jaar een beroep op groep 8 van basisschool ’t Ven. ,,Onze persoonlijke denktank’’, noemt Frits van Eerd, de ceo van Jumbo, de elf-, twaalf-, dertien- en veertienjarigen in zijn welkomstwoord.

Dit jaar gaat de grootste campagne tot nu toe van start, volgens Susan Verstegen, woordvoerder van Jumbo. In 2017 vroeg de toenmalige groep 8 zich af waarom er nooit iets voor hen is om te koken. Ook gaven ze antwoord op de vraag: hoe kunnen kinderen gezonder gaan eten? Door het te leren, zeiden ze.

Datzelfde jaar plaatste de 11-jarige Lieze op Facebook een video gericht aan Jumbo. Ze vroeg daarin: ,,Beste Jumbo, waarom hebben jullie nooit eens een leuke spaaractie voor meiden?’’ Ze vond het flauw dat klanten kunnen sparen voor voetbalplaatjes of raceauto’s, maar dat er niets voor haar bij zat. Jumbo liet daarop een groepje meiden langskomen om te brainstormen over leuke acties. Zo werd het kookboek voor kinderen met bekende personen bedacht.

Flexibami van Ronnie

Het boek is inmiddels klaar en bevat de lievelingsgerechten van 25 helden. Van Ronnie Flex’ flexibami tot de appeltaart van Monica Geuze, tot Dylan Haegens’ pompoencouscous en de stoere steak van Kjeld Nuis.

De kinderen zijn tijdens de lancering van het boek aan het koken met Dylan Haegens. ,,Weet je wat mijn lievelingsgerecht is? Tosti’s! En deze pompoencouscous.’’

Een jongen uit groep 8 reageert: ,,Ik vind spareribs met friet lekker.’’ De klas moet lachen en Dylan ook: ,, Dat is alleen iets minder gezond hè’’, zegt hij.