Verbouwing Gasthoês Horst ligt stil

Print
Verbouwing Gasthoês Horst ligt stil

Het Gasthoês in Horst voor de start van de verbouwing. Afbeelding: Stefan Koopmans

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

De grootscheepse verbouwing van het Gasthoês in Horst ligt al weken stil. De oplevering van het complex is met enkele maanden vertraagd. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Horst aan de Maas.

Eigenlijk had de verbouwing van cultureel centrum het Gasthoês eind dit jaar helemaal klaar moeten zijn. Dat gaat zeker niet lukken, ook al wordt er al sinds juli van 2018 druk gesloopt.

Bouwvakkers

De bouwvakkers zijn na de jaarwisseling immers niet meer teruggekeerd naar het monumentale gebouw dat tussen 1900 en 1967 dienst heeft gedaan als ziekenhuis om vervolgens jaren het onderkomen te worden van plaatselijke clubs, verenigingen en instanties. Het interieur was sterk verouderd. Er moet voor een bedrag van 12,5 miljoen euro aan vertimmerd worden.

Materialen

„De bouw ligt stil, omdat benodigde bouwmaterialen voorlopig niet aangeleverd kunnen worden”, legt de woordvoerder van de gemeente Horst aan de Maas uit. „Het is op dit moment blijkbaar zó druk in de bouwwereld, dat er geen materiaal voor het Gasthoês beschikbaar is. En zonder materiaal kunnen we natuurlijk niet verder met de verbouwing.”

Gestript

De binnenkant van het gebouw is inmiddels al helemaal gestript, klinkt het. „Daar kunnen we zonder materialen niet verder. We wachten nu ook maar met de buitenkant. Anders ligt het er als een bouwval bij.” Verwacht wordt dat er pas in maart weer gewerkt kan worden aan het Gasthoês. „Een paar maanden vertraging, inderdaad.”

Planning

Dat laatste betekent dat ook de planning van de verbouwing nog eens dunnetjes over moet. „Door de vertraging moet alles weer op de schop. Momenteel is niets meer definitief. De verwachting is nu dat het nieuwe Gasthoês in het voorjaar van 2020 opgeleverd kan worden.”

Theaterseizoen

Verenigingen als onder meer de harmonie, het KBO, hobbygilde, biljartclubs, maar ook de bibliotheek kunnen met andere woorden pas in de lente van het volgend jaar weer hun intrek nemen in het vernieuwde cultureel centrum van Horst. „In september 2020, als het theaterseizoen wordt geopend, zal het Gasthoês weer helemaal operationeel zijn.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje