Voor het eerst groeien er plantjes op de maan

Print
Voor het eerst groeien er plantjes op de maan

Foto ter illustratie. Afbeelding: Shutterstock

Katoenzaadjes die door een Chinese sonde naar de maan zijn gebracht zijn uitgekomen. Dat zegt de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat planten groeien op de maan.

Op 7 december vorig jaar lanceerde China de ruimtesonde Chang’e-4, die begin dit jaar aankwam. Het onbemande ruimteschip werd naar de achterkant van de maan gestuurd. Een robot doet daar voor het eerst onderzoek naar het maanoppervlak. Chinese onderzoekers plaatsten bij hun bezoek ook een microsysteem om planten in te laten groeien.

Het microsysteem van zo’n 2,6 kilogram bevatte onder meer zaden van katoen en aardappelen, maar bijvoorbeeld ook fruitvliegjes en gist. Het ecosysteem werd in een blik geplaatst, met daarin een buisje dat natuurlijk zonlicht binnenbrengt. Dankzij die buis zullen de planten zuurstof afgeven, waardoor de zijderupsen uit hun cocons komen. De insecten zullen dan weer kooldioxide en afval produceren waarmee ze de groei van de planten bevorderen.

Voor het eerst groeien er plantjes op de maan
Het is voor het eerst dat er planten groeien op de maan. Foto: ANP

Een van de grootste moeilijkheden voor de groei is de temperatuur op de maan. Die varieert van 100 graden overdag tot -100 graden ’s nachts. Daarnaast kan de lage zwaartekracht het groeiproces beïnvloeden. De laatste foto’s die door de sonde zijn teruggestuurd naar de aarde laten echter zien dat de katoenzaden ondanks die moeilijkheden goed groeien. De andere planten zijn tot nu toe nog niet gekiemd.

Grote stap

Eerder groeiden er al planten in het internationaal ruimtestation ISS, maar nog nooit eerder gebeurde dat op de maan. Het kiemen van deze ‘maanzaadjes’ van de katoenplant wordt gezien als een grote stap binnen de ruimteverkenning op lange termijn. Het zou betekenen dat astronauten in de toekomst hun eigen voedsel in de ruimte kunnen kweken.

De Chinese wetenschappers hopen uit de resultaten van hun project belangrijke informatie te halen over de ondergrond en leefomstandigheden op de maan. Die informatie willen ze gebruiken om er binnenkort een bewoonbaar ruimtestation te bouwen.

Het agentschap zei dat er nog vier maanmissies aankomen. Een van de sondes zal monsters van de maan mee terug kunnen nemen naar de aarde. Een andere missie moet een begin maken met de bouw van een maanbasis voor onderzoek. Die kan mogelijk gebruikmaken van 3D-printtechnologie om faciliteiten te bouwen.

Plaatsvervangend hoofd van de China National Space Administration (CNSA) Wu Yanhua onthulde tijdens een persconferentie ook dat China rond 2020 een sonde naar Mars zal sturen.