Vrienden verdachte chauffeur starten inzameling

Print
Vrienden verdachte chauffeur starten inzameling

Ongevalsplek demonstratie gele hesjes bij Visé Afbeelding: ANP

Landgraaf -

Vrienden en collega’s van de chauffeur uit Landgraaf die wordt verdacht van het doodrijden van een demonstrant van de gele hesjes op de snelweg bij Visé, zijn een inzamelactie gestart. De verdachte is volgens vrienden in shock en heeft waarschijnlijk niet geweten dat hij een activist heeft aangereden.

In eerste instantie wordt geld ingezameld om de verdachte chauffeur te ondersteunen bij de juridische kosten. Maar de initiatiefnemers willen ook de aanvankelijk ten onrechte aangehouden vrachtwagenchauffeur uit Dongen een attentie aanbieden, evenals de vrouw van de vrijdagavond overleden activist, zegt Bern Van het Veld. Hij is, net als de mede-organisatoren bevriend met de verdachte chauffeur uit Landgraaf en lid van de chauffeursclub Neet Janke Mer Planke van waaruit de inzameling wordt georganiseerd.

Lees ook:Gele-hesjesongeluk: trucker uit Landgraaf was compleet in shock

Niet gemerkt

Hoewel niet alle feiten over het incident bekend zijn, benadrukken de initiatiefnemers dat er geen enkele aanwijzing is voor opzet. Volgens Bern van het Veld en mede-organisator Berbel Vanderheyden is de chauffeur in Landgraaf in shock en heeft hij waarschijnlijk niet gemerkt dat hij een activist aanreed. Demonstranten sloegen bij de blokkade de ruit aan de bijrijderskant van de vrachtwagen in en sloegen een gat in de voorruit van de vrachtauto. Foto’s die zij hebben gezien van de beschadigde vrachtwagen bewijzen dat, zeggen zij. De chauffeur zou in paniek verder gereden zijn. „Er lagen autobanden en pallets op de weg, dan voel je niet als je een mens aanrijdt. We vermoeden dat hij daar niets van heeft gemerkt. Hij is verderop gestopt en heeft zijn baas gebeld. Die zei hem naar het bedrijf door te rijden om daar de schade te bekijken”, zegt Van het Veld.

Vrienden verdachte chauffeur starten inzameling
Foto: ANP

Lees ook: Ooggetuige over doodgereden man in geel hesje: ‘Dit was géén ongeluk’

Oproep

De organisatoren doen een oproep aan de gele hesjes om niet op snelwegen te demonstreren en aan de wegbeheerders en politie om blokkades van snelwegen te verbieden en in te grijpen. Het is een onveilige situatie voor iedereen, demonstranten en weggebruikers, zegt Berbel Vanderheyden. „Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Als het was verboden, was dit niet gebeurd. Laat het in ieder geval nooit meer gebeuren.”

Lees ook:Chauffeur uit Dongen opgelucht na valse beschuldiging doodrijden actievoerder

De inzamelactie get funded gaat dinsdagavond online op de Facebookpagina van de chauffeursclub. Er wordt ook gekeken of het mogelijk is een benefietconcert voor de verdachte chauffeur te organiseren.

De verdachte wordt al de hele dag in Luik in het bijzijn van zijn advocaat Richard Wagemans verhoord.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen