Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Dit artikel is voor abonnees. Verder lezen?

Provincie koopt voor bijna vier miljoen terrein Watersley in Sittard

Provincie koopt voor bijna vier miljoen terrein Watersley in Sittard

Het terrein van de vroegere zorginstelling Watersley dient nu als onderkomen voor sporttalenten. Afbeelding: Annemiek Mommers

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De provincie koopt het terrein van Watersley om het in erfpacht te geven aan de Sittardse ondernemer Sports & Talent Park Watersley. Zo wil Maastricht de uitbouw van een topsportcampus mogelijk maken.

De aankoop van het dertig hectare grote terrein kost een kleine vier miljoen euro. Het terrein was in handen van zorgstichting Pergamijn. De Sittardse architect Joop Petit, die directeur is van de sportcampus huurt het terrein nu van Pergamijn, waarmee hij al enkele jaren onderhandelt over de aankoop.

Ontwikkelen

Volgens de provincie is de benodigde investering niet alleen op te brengen voor Watersley Development, de onderneming achter de sportcampus. Door mee te betalen wil de provincie het sportpark helpen zowel topsport als breedtesport verder te ontwikkelen. Daardoor komen er naar verwachting 12 banen bij op de campus, waar nu al 25 mensen werken. Volgens de provincie past deze vorm van steun binnen het erfpachtbeleid, dat mede gericht is op versnellen van duurzame economische ontwikkeling. Gedeputeerde Staten kunnen dat toetsen.

Onderdak

Op Watersley werden jarenlang groepen verstandelijk gehandicapten ondergebracht. Het terrein doet sinds 2014 dienst als onderkomen voor sporttalenten. Er verblijven nu ruim zestig sporters, met name actief in wieler- en triatlon. Ook Team NL van NOC*NSF vond er onderdak, terwijl Fortuna-spelers tijdelijk verbleven in een van de accommodaties op het terrein. Op het terrein staan verschillende groepswoningen, een voormalige studentenflat met 150 kamers, paviljoens en enkele gebouwen voor gezamenlijk gebruik.