Verdachte van doodrijden ‘geel hesje’ vrijgelaten

Print
Verdachte van doodrijden ‘geel hesje’ vrijgelaten

Afbeelding: Track ‘88

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

De 47-jarige Landgraafse vrachtwagenchauffeur die betrokken is bij het dodelijk ongeval van een gele hesjesbetoger vrijdag in Visé, is dinsdag na verhoor bij justitie in Luik vrijgelaten.

Hij wordt niet verdacht van moord omdat er van opzet geen sprake is. Wel wordt hem het opzettelijk toebrengen van letsel ten laste gelegd, aldus het parket in Luik.

Lees ook:Vrienden verdachte chauffeur starten inzameling

De chauffeur, die voor een transportbedrijf uit Maastricht werkt, is onder voorwaarden vrijgelaten. Hij moet beschikbaar blijven voor de onderzoekers.

Volgens zijn advocaat Richard Wagemans is de Scania van de Landgravenaar op de snelweg bij Visé belaagd door tien tot twintig mannen in zwarte truien, camouflagekleding en met bivakmutsen. Wagemans: „In mijn ogen criminelen. Hij heeft geen enkel geel hesje gezien. Hij dacht dat het oorlog was, hij was totaal in paniek.”

Hoe de Waalse demonstrant is overleden, staat nog niet vast. Volgens Wagemans is wel duidelijk dat de vrachtwagenchauffeur uit Landgraaf totaal niets heeft gemerkt van het ongeluk. Daarom is hij doorgereden. Pas maandag hoorde hij dat hij werd gezocht.

Verdachte van doodrijden ‘geel hesje’ vrijgelaten
Advocaat Richard Wagemans staat de pers te woord. Foto: Johannes Timmermans

Halve marathon

De chauffeur heeft tegenover zijn advocaat aangegeven dat hij niet heeft gemerkt dat er iemand onder zijn vrachtauto is gekomen. Hij is doorgereden tot aan de grens, waar hij is gestopt om de schade aan de vrachtwagen te bekijken. De man was niet op de hoogte van het feit dat hij werd gezocht. Daarom is hij zaterdag naar Noord-Holland afgereisd om zondag aan de halve marathon van Egmond aan Zee deel te nemen. Hij hoorde pas maandag dat hij werd gezocht. Toen heeft hij meteen contact gezocht met de politie.

Vrienden van de trucker zijn inmiddels een inzamelingsactie gestart om hem te ondersteunen bij zijn juridische kosten.

Chaos

Het ongeluk gebeurde vrijdagavond op de E25 bij Visé. Betogers met gele hesjes hadden daar pallets en autobanden op de snelweg gegooid en hielden de vrachtwagens tegen. In de chaos zou de 49-jarige actievoerder Roger Borlez onder de vrachtwagen van de trucker uit Landgraaf zijn gekomen. Hij kwam daarbij om het leven.

Lees ook:Gele-hesjesongeluk: trucker uit Landgraaf was compleet in shock

Een collega van de vrachtwagenchauffeur, die ook door de blokkade was gereden en kort daarna met de verdachte sprak, zei eerder tegen De Limburger dat onder meer een ruit van diens truck was kapotgeslagen. „Hij was compleet in shock. Ik ook. Ik geloof niet dat hij doorhad dat hij iemand had aangereden.”

De Belgische politie had aanvankelijk de verkeerde persoon laten arresteren. De auto van de Brabantse chauffeur zou identiek zijn geweest aan die van de Landgravenaar. Die werd alsnog geïdentificeerd omdat andere actievoerders het kenteken van zijn truck hadden genoteerd. Dinsdag meldde de verdachte zich bij de Belgische justitie.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen