Britse premier May verliest stemming Brexitdeal

Print
Britse premier May verliest stemming Brexitdeal

Afbeelding: AFP

Het Britse parlement heeft de Brexitdeal afgewezen, zoals verwacht. Het akkoord met de Europese Unie kreeg 202 stemmen voor en 432 tegen.

De laatste keer dat een Britse premier zo'n grote nederlaag leed, was in 1924.

Luisteren
De regering luistert naar het Lagerhuis, zei premier Theresa May in een eerste reactie.

Volgens Britse media hebben 118 Conservatieve Lagerhuisleden, partijgenoten van May, tegen de deal gestemd. Sommige voorstanders van Brexit zeiden na de stemming dat Groot-Brittannië bereid moet zijn om zonder akkoord uit de EU te stappen.

Lees ook: Zwaar verlies voor premier May. En wat nu?

Motie van wantrouwen
Meteen na de uitslag diende oppositiepartij Labour een motie van wantrouwen in tegen May en haar regering. Daar wordt woensdag over gestemd. Partijleider Jeremy Corbyn sprak van een ,,catastrofale nederlaag'' voor de regering. Zijn motie krijgt de steun van de Schotse nationalisten en van de Groenen.

Toch is May nog niet uitgeschakeld. De conservatieve Brexiteers, haar grootste tegenstanders in eigen partij, zullen haar woensdag steunen. Ook de protestantse Noord-Ierse partij DUP, die May gedoogsteun geeft, staat voorlopig achter haar.

Voorbereiden
Premier Mark Rutte betreurt de nederlaag van May. ,,Nederland en de EU staan achter het huidige akkoord, maar blijven ons voorbereiden op alle mogelijke scenario’s. Ondanks deze tegenslag betekent dit nog geen 'no-deal’ situatie. Hoe nu verder is aan het Verenigd Koninkrijk.''

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, wil dat Londen zo snel mogelijk duidelijk maakt wat het wil. ,,De tijd is bijna op'', aldus Juncker. EU-president Donald Tusk schreef op Twitter: ,,Als een deal onmogelijk is, en niemand wil een no-dealbrexit, wie zal dan eindelijk de moed hebben om te zeggen wat de enige positieve oplossing is?''

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen