FOTO’S: Monumentale Limburgse miljoenenvilla te koop

Te koop: villa Sphagnum in Griendtsveen © ASSURANTIE- & MAKELAARSKANTOOR SWINKELS

Mooie kans voor wie thuis nog wat geld in een oude sok heeft: sinds vorige week staat de monumentale villa Sphagnum in Griendtsveen te koop.

ED/Daphne Broers

De voormalige woning van de familie Van de Griendt ligt op een landgoed van negen hectare en telt vijftien kamers. Vraagprijs: 1.750.000 euro.

Marmeren vloeren, lommerrijke oprijlanen, een parkachtige tuin, vrij uitzicht, houtsnijwerk, antieke haarden, hoge plafonds, torentjes, ornamenten, eikenhouten parketvloeren en lambriseringen, een wijnkelder, paardenstal, een dubbele garage met smeerput en dat alles op een lapje grond van 80.000 vierkante meter.

© ASSURANTIE- & MAKELAARSKANTOOR SWINKELS

Sprookjesachtig

In sprookjes handelen ze niet bij makelaarskantoor Swinkels uit Deurne, maar een paar dagen terug hebben ze wel een te koop-bord bij een soort van sprookjesachtige woning neergezet.

Het was dan ook geen alledaagse dag op kantoor, toen Sphagnumweg nummer 7 in Griendtsveen aan hun aanbod werd toegevoegd. Alhoewel. De voormalige villa van de familie Van de Griendt -de stichters van het ontginningsdorp- werd al eens eerder door hen verkocht, vertelt Han Swinkels.

© ASSURANTIE- & MAKELAARSKANTOOR SWINKELS

Dat was in 1998 door de huidige eigenaar, de familie Van de Mortel, waar onder andere de bekende vastgoedondernemer Jos van de Mortel deel van uitmaakt.

Grond

De karakteristieke witte villa (woonoppervlak 560 vierkante meters) werd in 1897 gebouwd door architect Jacques van Groendael in de ‘Hollandse Renaissance’ stijl. Het pand en het landgoed werden Sphagnum genoemd, naar de Latijnse naam van veen, de grondsoort waar de familie haar kapitaal mee verwierf.

© ASSURANTIE- & MAKELAARSKANTOOR SWINKELS

Aan persoonlijke ruimte geen gebrek in het Griendtsveense kasteeltje. Het huis telt vijftien kamers, waaronder acht slaapkamers. Voor wie het binnen toch benauwd mocht krijgen: op het omringende landgoed kun je met gemak verdwalen.

Moderniseren

Volgens makelaar Han Swinkels is de woning niet helemaal honderd procent instapklaar. Hier en daar valt er zeker wat te moderniseren. ,,De badkamer en de keuken zijn verouderd. Daar moet nog wat aan gebeuren. Maar het is natuurlijk wel een uniek object met enorme allure. En dat met zo veel grond.”

© ASSURANTIE- & MAKELAARSKANTOOR SWINKELS

De villa is overigens een rijksmonument. De witte buitenkant paars verven, behoort niet tot de mogelijkheden.

© ASSURANTIE- & MAKELAARSKANTOOR SWINKELS